Byrådet har godkendt en ny forløbsmodel for helhedspleje efter ældreloven i Sønderborg Kommune
Ældreloven træder i kraft 1. juli 2025, og formålet med ældreloven er at etablere rammerne for en ældrepleje, der tager udgangspunkt i den enkelte ældres aktuelle livssituation og behov. Det betyder, at ældreplejen bevæger sig væk fra standardløsninger og møder borgerne i øjenhøjde, så medarbejdere i hjemmet sammen med borgeren aftaler den indsats, der bedst opfylder behovene her og nu.
Sønderborg Kommune har derfor udarbejdet en ny forløbsmodel for helhedspleje, som skal give en kontinuerlig og sammenhængende indsats tilpasset borgerne. Forløbemodellen for helhedspleje indeholder fem forløb og lægger vægt på rehabilitering og samarbejdet mellem borger, pårørende og lokalsamfund. Det handler om at skabe løsninger, der både er fagligt meningsfulde, værdifulde for borgerne og i samspil med civilsamfundet.
– Det kræver mod og fleksibilitet at bevæge sig væk fra faste procedurer og i stedet møde borgernes individuelle motivation og ønsker for at skabe rammerne for et meningsfuldt og selvstændigt liv. Det gode liv for borgerne er vores primære mål, og jeg er glad for, at vi kan præsentere forløbsmodellen, der virkelig sætter borgeren i centrum. Det her er et stort skridt i retning af at sikre en sammenhængende og kontinuerlig pleje til vores ældre borgere, men skal vi lykkes er der brug for en tæt dialog med borgerne og deres pårørende, vi har alle et medansvar for at skabe de gode løsninger, siger formand for Social-, Senior- og Handicapudvalget, Stefan Lydal.
Ældreloven er bevægelsen mod større selvbestemmelse for den enkelte ældre og en styrkelse af fællesskaberne. En forandring der kræver nødvendige skridt for at ændre vaner, forventninger og praksis. Ældreloven sætter borgernes motivation, håb og drømme i centrum og giver medarbejderne frihed til at bruge deres faglighed og sunde fornuft til gennem dialogen at vurdere, hvad der bedst giver mening i hver enkelt situation.
– Hjemmeplejens roller er ikke automatisk at tage over, men at hjælpe borgeren med at finde deres egne veje og løsninger. Med de nye forløb bliver medarbejdernes faglighed i langt højere grad bragt i spil til glæde for borgerne, men også for medarbejderne. Det er store forandringer, som hjemmeplejen gennemgår den kommende tid, og det kræver tillid til plejens dygtige medarbejderne og borgernære ledelse, siger Preben Storm, næstformand for Social-, Senior- og Handicapudvalget.
Forandringerne med Ældrereformen vil løbende blive formidlet og gælder både for privat leverandør og den kommunale hjemmepleje. Der vil blive være øget information, når forløbsmodellen igangsættes. Serviceniveauet forbliver generelt det samme, men vil fremadrettet blive tilpasset individuelt. Der vil blive udarbejdet serviceinformationer om forløbene, der fremadrettet er fleksible og møder borgernes individuelle motivation for et meningsfuldt og selvstændigt liv.
Forslaget til forløbsmodellen har været i høring hos blandt andet Handicaprådet og Ældrerådet, der bakker om forløbsmodellen.
© 2025 Broager – Designet af Aveo web&marketing