I 1928 dannede Kongeskansen i Dybbøl rammen for Landsstævnet. 101 år senere skal Sønderborg igen være vært for en folkefest med fokus på idræt og fællesskaber. Det vækker glæde i Sønderborg Kommune, hvor et flertal i Byrådet bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Slesvigsk Parti og Enhedslisten onsdag aften accepterede værtskabet og den overordnede økonomiske ramme.
Under Landsstævnet i Sønderborg Kommune skal moderne idræt og historie mødes.
– Landsstævnet bliver en folkefest og samlende begivenhed. Det bliver en stor oplevelse og idrætsfestivallen vil uden tvivl understøtte fællesskabet og styrke det lokale idræts- og foreningsliv. Det sker både under stævnet, men også med side-events op til stævnet. Vi vil binde fortid og fremtid sammen i anledning af, at det er 101 år siden, at landsstævnet sidst blev holdt i Sønderborg. Derfor danner også Dybbøl Mølle og Skanserne rammer for opvisninger, siger Christel Leiendecker (Slesvigsk Parti), der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab.
Sønderborg Kommune ønsker et samlende Landsstævne for alle, som skal sætte fokus på at engagere flere i idræts- og fritidslivet. Sønderborg Kommune har store erfaringer med større events som Spejdernes Lejr 2017, Genforeningen 2020, Royal Run 2021 og Tour de France 2022.
– I Sønderborg er vi klar til at bakke op om endnu en af landets store begivenheder, nemlig DGI’s Landsstævne. Vi er klar til at sætte Sønderborg på landkortet og byde tusindvis af deltagere og gæster velkommen til vores kommune. Det bliver en enestående mulighed for vores kommune og idræts- og fritidslivet, og sammen skal vi skabe et event, som skal sætte varige spor i Sønderborg, siger Ellen Trane Nørby (Venstre), der er 2. viceborgmester.
Det er DGI, som arrangerer Landsstævnet i tæt samarbejde med værtskommunen og det lokale foreningsliv, og ambitionen er et bæredygtigt landsstævne.
– Landsstævnet bliver en fantastisk begivenhed for vores kommune. Vi vil skabe et landsstævne, der også er for mennesker med handicap og socialt udsatte – både som deltagere og frivillige. Vi bygger videre på de positive erfaringer med frivillighed for disse målgrupper fra Tour de France. Landsstævnet vil skabe en varig værdi for vores foreningsliv. Det er vigtigt, at Landsstævnet er bæredygtigt både økonomisk og socialt, og når det kommer til klima og miljø, siger Asger Romme Andersen, Enhedslisten, der er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget.
Kær Vestermark kan bruges som plads til åbnings- og afslutningsshow. Desuden vil der blive brugt eksisterende kultur- og idrætsfaciliteter i Sønderborg Kommune som Mølleparkens friluftsscene, Sønderborg Stadion, Sydjysk Sparekasse Skansen, idrætshaller, svømmehaller og øvrige udendørs og indendørs idrætsanlæg.
– Vi har gennem mange år bygget gode idræts- og kultursteder op i Sønderborg Kommune, som kommer til at danne perfekte rammer for et uforglemmeligt Landsstævne. Det skal alt sammen skabe begejstring og give flere lyst til at være en del af vores fritidsliv. Nu skal vi sammen med lokalsamfundet begynde et godt samarbejde frem mod 2029, siger Preben Storm, der er gruppeformand for Socialdemokratiet.
Så stor en begivenhed son Landsstævnet kræver opbakning og medfinansiering via fonde og virksomheder. Derudover skal der afsættes en kommunal, økonomisk ramme på 38 mio. kr. |