KL har netop fremlagt et nyt udspil til, hvad kommunerne skal kunne klare i krisesituationer. Det glæder Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune, for han mangler klare retningslinjer for kommunens kriseindsats.
Hvis hele Danmark eller nogle kommuner bliver lagt ned af et stort strømnedbrud, et cyberangreb eller en lignende krisesituation, mangler der klar om, hvordan situationen skal tackles. Derfor roser Sønderborgs borgmester KL-udspil om krisehåndtering, for det viser behovet for klare retningslinjer. For i dag er det rigtig svært at blive klog på, hvad Sønderborg Kommune skal stå for ved kriser.
– Vi står desværre i en usikker tid, som ikke mindst skyldes Ruslands invasion af Ukraine samt bekymringer for angreb på vores forsyningssikkerhed som fx el, som vi så i Spanien og Portugal for nogle uger siden. Derfor mangler vi klare retningslinjer for, hvordan vi sikrer borgerne bedst muligt i krisesituationer. Jeg er glad for, at KL med udspillet sætter spot på alvoren, for vi er nødt til at have svar fra Staten og Regeringen om, hvad vi skal levere i krisesituationer. Får vi udstukket rammerne, så kan vi også levere og hjælpe borgerne med at håndtere krisen, siger han.
Og det er vigtigt, at rammen for krisehåndteringen kommer fra centralt hold.
– Nationale retningslinjer, som alle kommuner – herunder også Sønderborg Kommune – skal rette sig efter og levere på, vil sikre nogenlunde ensartet beredskaber i hele landet, så alle borgere kan føle sig trygge i, at vi har deres ryg i krisesituationer. Det er en fælles tryghed, vi skal levere og ikke noget, vi i kommunerne selv skal vurdere beredskab på, siger borgmester Erik Lauritzen.
Fem anbefalinger
I udspillet anbefaler KL konkret, at:
Staten udmelder klare scenarier og tidshorisonter til kommunerne for, hvad vi skal være forberedt på
Der kommer klare anbefalinger og vejledning omkring kommunernes ansvar for sårbare borgere
Der arbejdes videre med anbefalinger og rammer for de øvrige dele, der skal styrke vores samfundssikkerhed og beredskab – herunder bl.a. en plan for krisekommunikation til alle borgere, inddragelse af civilsamfundet og erhvervsliv, miljøkatastrofer, plan for beskyttelsesrum mv.
Der gennemføres flere øvelser i og mellem kommuner, regioner, staten og andre relevante aktører
Kommunerne tilføres varige midler til at robustgøre det lokale kommunale beredskab – til drift, øvelser og cybersikkerhed
KL-udspillet kan læses her: Nyt KL-udspil: Vi skal styrke samfundets robusthed i en ustabil verden
© 2025 Broager – Designet af Aveo web&marketing