Ole Hansen, Gartnervænget, er ny formand for Broager Vandværk
Af Kristian Pallesen
Et voldsomt vandspild udfordrer Broager Vandværk økonomisk og arbejdsmæssigt. Ikke færre end 24.500 kubikmeter drikkevand er gået til spilde, to år i træk, og det svarer til 11 procent af alt det vand, der pumpes op til forbrugerne. Men vandet er ikke nået frem men er sivet ud i den omgivende jord.
Økonomisk betyder det, at vandværket skal betale afgift af det vandspild, der overstiger 10 procent.
Arbejdet med at kloakseparere i Broager midtby har medført, at gravkøerne i en række tilfælde har revet vandledninger over. Hver gang sender vandværket en regning til entreprenøren, og der afregnes også for det vandspild, som følger med, blev det oplyst på generalforsamlingen i vandværket mandag på Broagerhus.
De væsentlige årsager til vandspildet er dårlige ledninger i Vemmingbund og andre steder, med mange brud og utætheder. Vandværket har søgt på flere måder for at mindske tabet af oppumpet drikkevand. Uden de store held. Nu overvejer vandværket at bruge droner til at afsløre, hvor det er værst og dermed størst værdi i at sætte ind.
Ledningsnettet på Storegade/Vestergade er gennemført til prisen 5,1 mio. kr., og den sidste afsatte million til at udskifte i Østergade er droppet, fordi PVC-ledningen kan holde i en del år endnu. – Vi har ledninger andre steder som er i meget dårligere stand som trænger til udskiftning. Vi kan se ind i flere store renoveringer bl.a. på Østerbakke, hvor der er gamle jernrør og andre steder med tyndvæggede plastrør. Vi har haft mange brud, og det har belastet vores budget/ likviditet. Havde vi ikke stoppet renoveringen på Østergade, skulle vi have lånt ekstra til at finansiere det, understregede formanden og varslede, at den anstrengte økonomi og det store vandspild kræver, at der skal laves en ny prioriteringsliste for reparationer og udskiftninger af ledningsnet i fremtiden.
Ny formand for vandværket
Generalforsamlingen tog afsked med Ingolf Nielsen som formand. Han har været med i bestyrelsen i 10 år og før den tid også i Skodsbøl Vandværk i næsten 15 år, så han ønskede ikke at fortsætte. Det gjorde ej heller Poul Erik Nissen. I stedet nyvalgtes Ole Hansen, Gartnervænget, og Erik Christensen, Vemmingbund. Ole Hansen er vandværkets nye formand.
Den afgåede formand havde følgende indspark til den nye bestyrelse – og alle 2.021 andelshavere:
-Der skal udarbejdes en plan for, hvordan vi får styr på vores vandspild, da det er ressourcespild af godt drikkevand samt dyrt i vandafgift og ekstra el. Første mål er at komme under 10 %. Det skal gøres samtidig med at holde stærkt øje med økonomien, da de sidste år har været omkostningstunge.
Dertil skal der siges, at vi har fået styr på rent drikkevand, boringer i beskyttede områder og mange meter nye vandledninger med de nye tiltag.
Tvivl om de gamle boringer
Ingolf Nielsen beklagede, at lodsejere som har lagt jord til ledningerne til de to nye boringer i Bøffelkobbelskoven først nu har fået erstatningerne udbetalt.
-Hele forholdet mellem lodsejer erstatninger er gået skævt fra starten dels pga. manglende oplysninger fra rådgiver og ændrede ejerforhold. Bl.a. en kommunal vej.
Bestyrelsen er i tvivl om, hvad der skal ske med de fire gamle boringer.
De to boringer tættest mod Dyntvej er som bekendt forurenet, den ene over grænseværdi den anden under grænseværdi, mens den sidste længst væk fra Dyntvej er ok endnu.
Man er i tvivl om de to øverste boringer. Skal de virke som afværgeboringer for den tredje? Det ved vi ikke. Skal de nedlægges, eller noget helt tredje?
Desværre et nej
-Der har været interesse om boringen på Dyntvej. Vi er blevet spurgt om den evt. er til salg. Bestyrelsen vil beholde den som den er pga. at den producerer over10% af vores drikkevand, og vi kan ikke undvære den. Vi har tidligere opkøbt jord for at beskytte vores drikkevand og derfor vil vi ikke til at sælge noget nu, oplyste formanden. – I bestyrelsen håber vi, at der kan findes en anden løsning på det byggeprojekt, en privat håndværker har i støbeskeen og forbereder i samspil med kommunen.
Sådan blandes vandet
Med seks boringer leverer Broager Vandværk et blandingsvand, så vandværket kan overholde kravene til rent drikkevand. Det vil sige at pesticid-forurenet vand indgår i blandingen, som er:
Boring 1: Vemmingbund 4,3%
Boring 2: Vemmingbund 7,9 %
Boring 3: Vemmingbund 3,7 %
Boring 4: Dyntvej 10,7 %
Boring 5: Nybøl/Bøffelkobbel 36,6 %
Boring 6: Nybøl/Bøffelkobbel 37,2 %
Nye vandmålere
Vandværket fortsætter med at skifte målere hos andelshaverne. Målsætningen er at skifte 200 om året, så alle andelshavere om tre år har en ny måler installeret.
Dyrere at få vand
I forhold til sidste år er det nu blevet 200 kr. dyrere i faste bidrag at få leveret drikkevand, og vil man være ny forbruger, så er tilslutningsafgiften hævet til samlet 29.200 kr.
Forklaringen er, at vandværket blev nødt til at tilpasse tilslutningsbidraget til de faktiske omkostninger ved ny tilslutning. – Med de gamle takster satte vi penge til, hver gang vi fik en ny forbruger.
© 2025 Broager – Designet af Aveo web&marketing
Ole Hansen, Gartnervænget, er ny formand for Broager Vandværk