Denne forfærdelige nat glemmer de ikke

De færreste glemmer stormen den 20.-21. oktober, og især sommerhusejerne i Vemmingbund  husker den rædselsfulde nat, dagene derefter med ufattelige skader og enorme mængder af indbo, der lå spredt rundt inde i stærkt vandskadede huse og omgivelser. Flere end 30 huse fik vandskader.

I dag, et år efter, er de sidste forsikringsskader endnu ikke afklarede. Håndværkerne er fortsat i gang med reparationer, et enkelt hus er simpelthen revet ned for nu at gøre plads til nybyggeri. Og adskillige husejere overvejer nu, om de skal gå i gang med egen hussikring mod vandmasserne – og hvordan. Og sommerhusejerne mellem landevej og Vemmingbund krydser fingre for, at en kommende kystsikring placeres, så også de kan føle sig i sikkerhed ved højvande eller det, der er værre. For hvad der sker, næste gang stormen raser?

Er lovet halmballer som sidst

Vemmingbund Sommerhusejerforening & Vemmingbund Landsbylaug er i en dialog med kommunen for at finde løsninger, så husene ikke igen får vand ind ved højvande eller stormflod. -Men vi får tidligst en afklaring om to år, oplyser formanden Dorthe Ramsing og tilføjer:

– Vi er lovet, at hvis der igen kommer et stormflodsvarsel, så får vi  halmballer på samme måde som sidst – og at arbejdet med opsætningen går i gang i bedre tid. Og med hensyn til mulige løsninger, så går snakken på flere ting, et naturligt dige eller masser af store sten med sand hen over. Løse plader til at sætte op mellem faste stolper snakker man også om. Og endelig er der jo en fast mur, der kan stige op nede fra jorden. Det koster sikkert bare vildt mange penge.

-Hvad er jeres egen situation?

-Vi venter ikke to-tre år med at gøre noget. Vi ligger i første række og bliver nødt til at sørge for os selv i første omgang og har ikke lyst til at få vand ind. Vi sætter rustkasser til blomster rundt om hele huset, varsler Dorthe Ramsing.

 

Mistede sin far på storm-natten

Anja Larsen-Ledet fra Odense husker virkelig ikke datoen 21. oktober som nogen god dag. -Nej. Det er ikke en glædesdag. Det var den nat, jeg mistede min far, og i sommerhuset på Vemmingbund Strandvej 77 stod vandet 40 centimeter op i alle rum. Så huset var ikke totalskadet, men der gik flere måneder, før vi vidste, hvor meget der skulle udbedres. Til gengæld var vi heldige med hurtigt at få forsikringens godkendelse, så vi havde deres godkendelse allerede i første omgang, og vi fik meget tidligt håndværkerne i gang, fortæller Anja og tænker tilbage på de mange weekender, der er gået med nedbrydning, oprydning og genopbygning. Det har været en barsk rejse.

-Jeg er glad for, at vi overtog sommerhuset på Vemmingbund Strandvej fra mine forældre, så det var os, der havde opgaven. Nu har vi et hus, der er i orden – men en frygt for nye oversvømmelser. Med den hårde østenvind er det kun kort tid siden, jeg igen blev ret så bekymret. Vi ved jo, at vandet kommer på et tidspunkt, men håber virkelig, at der går lang tid. En ny 100-årshændelse må gerne vente – længe. Og kystsikringen håber vi placeret, så også vores hus bliver beskyttet.

 

Tårene løb bare

Et af de huse, der virkelig fik stormfloden at mærke, er  IP Nielsens hus “HYTTEN på Dynt Strand. Huset ejes af Ini Birk og Anders Caspersen, oldebørn til folketingsmand IP Nielsen, der fik stor historisk betydning efter genforeningen i Sønderjylland. Ægteparret skrev i dagene efter stormfloden den 20.-21. oktober sidste år denne dagbog om deres barske og uforglemmelige oplevelser, som de nu deler med læserne af Broue Tidende.

 

Vores hjem/hus har været ramt under stormfloden

Vi har lige gennemrenoveret huset igennem 3 år og er dybt berørte af alle ødelæggelserne efter stormfloden.

Vi håber på at kunne få IP Nielsens hus “HYTTEN” tilbage i den stand det havde, og gerne inden de 6 familier fra Julemærkehjemmet får deres en uges gratis sommerferie🙏🙏(Det lykkedes ikke, slet ikke, men mere om det senere i denne artikel. Red.)

Ødelæggelserne er store, men vi er bare lykkelig over, at huset er et gammelt gedigent murstenshus fra 1877. Vi er i fuld gang med at rydde op og rengøre, specielt efter kloakvandet og det salte havvand, som stod ca. 30 cm op inde i huset.

Vi gjorde alt i vores magt for at redde alt, hvad vi kunne for at sikre huset både inde og udefra.

Dagen før gik vi i pendulfart frem og tilbage mellem huset, stranden og diget nede ved marken. Havet kom tættere og tættere på os, og diget var der snart ikke mere af, da havet gik over diget., Vi lå som i et badekar, og vandet fossede ind over. Jeg løb over i campinghuset. Anders kæmpede videre inde i Hytten. Nu stod kloakvandet op af ristene inde i ,huset og havvand kom ind.

Anders åbnede et vindue og så, at havet var så højt rundet om huset, at han kunne røre ved det ud ad vinduet.

Da opgaven til sidst blev for stor for oldebarn Anders Caspersen (sidste mand på skuden) måtte han forlade “HYTTEN” kl. 23. Han kæmpede sig igennem storm, piskende regn og voldsom oversvømmelse i vaders. Et sted gik havvandet ham op over maven, så han måtte gå op bag ved i skoven.

Gammelmark Strand Camping havde været så gæstfrie at give os husly, så vi hele tiden kunne følge Hytten fra vinduerne .

Alle tre huse på Dynt Strandvej stod under ca 0,5 meter vand, og det gjorde Campinghuset også.

Om natten blev vi bedt om at gøre os klar til at flygte fra campinghuset, for fyret som vores værelse var oven på, lå under vand og  gav gnister, så alt strøm blev nu også slået fra. Det eneste lys vi havde var fra stearinlysene.

 

Vi var bange… huset lå ude i havet, som et skib. Og det var mørkt og stormede. Vi havde ingen el, kun stearinlys. Det var meget skræmmende.

Vi var skrækslagende, Ini ville dårligt kunne bunde i det kolde havvand.

 

Lettede blev vi, da vi så en masse lys fra udrykningskøretøjerne og brandmændene ……nu vi ville blive evakueret.

Vi stod oppe på 1. salen, total chokeret og helt alene og så vores redning kørte væk. Vi var lamslåede. De havde efterladt os. Jeg var virkelig bange, ville vi overleve…

 

Om morgenen da vandet havde trukket sig så meget tilbage at vi kunne gå gennem vandet i høje gummistøvler, kom vi over og så ødelæggelserne af vores elskede “HYTTEN”.

Tårene løb bare.

Vi brugte hele næste dag på at rydde op og skrubbe og skure efter det klamme ildelugtende kloak/saltvand, der lugter voldsomt af “Lort”

Et kæmpe renoveringsarbejde

Der bliver et kæmpe renoveringsarbejde, alt fra døre, paneler, køkken, møbler og flere maskiner er ødelagt.

Nu håber vi bare på at vi få erstatning fra forsikringen/naturskaderådet, så “HYTTEN” kan komme tilbage i god stand igen.

Diget er for lavt, campingen har flere gange søgt om, om de måtte forhøje diget, men fået nej. Sidste gang da vandet stod 175 cm over normalen, klarede vi det, men ikke denne gang.

Vandet var 240 over normal…

Langt om længe

Seneste nyt fra Anders Caspersen og Ini Bing er, at parrets sommerferie gik med at få første del repareret. Men hele skaden er først for nylig blevet godkendt af forsikringen, og vi har ikke rigtig turdet gå i gang før. Men nu sætter vi gang i 2. del.

-Det er omfattende, hvor meget der er ødelagt efter bare én nat med vand! Men vi skal nok få det fint igen, lyder det optimistisk fra dem begge.

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing