Indtil nu holder tidsplanen for kloakeringen i Broager midtby

Billedet er fra september sidste år, da kommunen og Udviklingsforum aftalte, hvordan gaderne skal retableres.

Kloakarbejdet i Storegade i Broager – fra den sydlige ende – skulle være igangsat i september.

– Men vi stødte på uventede udfordringer i Vestergade og Skolegade, så Storegade går vi i gang med, så snart vi er klar, oplyser projektleder i SONFOR, Reidun Wik Kaad, til Broue Tidende på broager.dk.

Hver enkelt husejer bliver kontaktet, før kloakeringen kommer frem til adressen, så lodsejerne kan føle sig velorienterede om arbejdets omfang og konsekvens. Og arbejdet bliver tilrettelagt, så det så lidt som muligt går ud over julehandlen i Storegade.

Netop manglende informationer, slet ingen informationer ”hen ad vejen” er et kritikpunkt fra en del borgere, som appellerer til SONFOR og entreprenør om at forbedre den generelle information til byens borgere.

Lodsejere har oplevet, at aftaler om lodsejerbrønde ikke er overholdt, så der har været ekstra gener. Også skiltningen eller mangel på samme kritiseres, og bilister på Gartnervænget har oplevet udlægningen af stabilgrus med huller og ubehagelige ujævnheder i op til 20 cm dybde – efter at man har været vidne til, at en længere strækning i øvrigt måtte lægges om og rørene graves væsentlig længere ned.

Overordnet følger entreprenøren dog tidsplanen, som blev lagt ved starten på kloaksepareringen i midtbyen, understreger projektlederen.

Det er især Skolegade, der har skabt udfordringer på grund af dårlige jordbundsforhold, grundvand og regnvand. Man har i store træk måttet begynde forfra med at lægge rørene på flere strækninger!

Entreprenørfirmaet Otto Chrestesen er ikke uvant med, at en boreprøve ikke er retvisende, hvis man blot går få meter længere frem. Derfor er udfordringerne med de dårlige jordbundsforhold ikke overraskende. Nogle gange går det lettere end ventet. Andre steder tager det længere tid på grund af et dobbeltarbejde, der ikke er udtryk for manglende styr på opgaven.

Med hensyn til skiltningen, så understreger entreprenørfirmaet, at man følger reglerne og har kommunens godkendelse af den skiltning, der vises.

Først asfalt – og derefter fliser

Broager Udviklingsforum har reageret på den kendsgerning, at flere strækninger er asfalteret, og rampen på den sydlige ende af Vestergade er f.eks. lavet i en S-F belægning. Hvorfor? Det svarer slet ikke til Broagers anden belægning.

Kommunen gav for et år siden tilsagn om at retablere gaderne 1:1 med fliser og efterlade gaderne med det særpræg, de har eller havde, før arbejdet blev sat i gang.

Men det er der tilsyneladende en forklaring på. Entreprenøren bekræfter nu at have fået besked om at retablere 1:1. Men af hensyn til trafikafviklingen bliver arbejdsgangen, at der først lægges asfalt. Flisearbejdet sættes i gang, når det er muligt uden at skulle lukke midtbyen af, lyder forklaringen.

Udviklingsforum afventer fortsat et svar fra kommunen.

I kommunens notat i aftalen med Broager Udviklingsforum fra 19. september 2023 står bl.a.: ”Sønderborg Kommune vil sørge for at levere søstensfliser til erstatning for knækkede fliser, idet kommunen indsamler fra strækninger hvor de skønnes at kunne udskiftes med anden belægning uden at det medfører et rodet udtryk. Levering aftales nærmere mellem Sonfor/entreprenør og kommunen.”

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing