Læserbrev: Stem JA til sammenlægningen

Læserbrev af Allan Schøne,
Forbruger i Broager Fjernvarme A.m.b.a.
Mariehøj, 6310 Broager.

Forbrugerne i Broager Fjernvarme skal torsdag den 10. oktober 2024 stemme om en sammenlægning med Sønderborg Fjernvarme. Jeg stemmer uden bekymring JA til sammenlægningen.

Historikken viser, at forbrugeren af et ”standardhus” over de seneste 6 afsluttede år (2018- 2023) har betalt 31 t.kr. mere i Broager sammenholdt med Sønderborg. Merprisen er fordelt med 10 t.kr. i merbetaling vedrørende andel i faste omkostninger og 21 t.kr. i merbetaling som følge af en højere variabel omkostning.

For vores hus er regnestykket således for de seneste 6 afsluttede år: Merpris for faste omkostninger i alt 3 t.kr. og merpris som følge af højere variabel omkostning, 19 t.kr. Det vil sige en samlet merpris på 22 t.kr. På forbrugssiden er det især årene 2022 og 2023, som viste store udsving.

”Smerten” fordeles

Disse store udsving kan sagtens komme igen, og det gør mig utryg som forbruger. Alene af den årsag er jeg positiv over for en sammenlægning af fjernvarmeselskaberne i Broager og Sønderborg. For kommer de store prisudsving på el og gas igen, bliver merprisen under et fælles selskab blandet sammen med varmeomkostningen for de andre varmekilder og ikke mindst; så fordeles ”smerten” med ca. 16.000 forbrugere i et fælles fjernvarmeselskab fremfor blot ca. 1.200 forbrugere i Broager.

Der er flere – eller bredere – skuldre til at bære store udsving. Det er prismæssig robusthed fra dag 1.

Der kan naturligvis komme store udsving på alle varmekilder, men jeg har det opfattelse, at prisen på el og gas er mere påvirkede af globale begivenheder, end det er tilfældet med prisen på affald, halm og træflis, der efter min opfattelse mere præges af nationale forhold.

Jeg kan tage fejl – men det er min tese. Har jeg ret indikerer det, at prisen på el og gas kan være helt ude af kontrol og uden sammenhæng til, hvad der i øvrigt sker på markedet for udbud af nationale varmekilder.

Jeg tror det i al væsentlighed var årsagen til de enorme varmeudgifter og store prisudsving, som vi oplevede som forbrugere i Broager i 2022 og 2023. Jeg er overbevist om, at bestyrelsen i Broager Fjernvarmeselskab gjorde hvad de kunne for at levere fjernvarme til den lavest mulige pris – men faktum er, at prisen på de primære varmekilder var helt ude af deres kontrol i denne periode.

Bestyrelsen i de 2 fjernvarmeselskaber har fremlagt en fremskrivning af deres bedste bud på et forecast for de kommende 5 år. Jeg har helt tillid til, at de 2 bestyrelser har arbejdet seriøst med de fremskrivninger, som danner grundlag for forecast 2025-2029, og lægger derfor de præsenterede tal til grund for de efterfølgende kommentarer.

Udgangspunktet er et ”standardhus”

Et ”standardhus” vil i perioden 2025-2029 komme til at opleve en gennemsnitlig varmeudgift på 16.061 kr. pr. år. hvis Broager fortsætter alene. Under fælles drift, er der under de samme forudsætninger udsigt til at den gennemsnitlige årlige pris vil være 14.991 kr., og dermed vil der i gennemsnit kunne opnås en årlig besparelse på 1.070 kr. ved at sammenholde de 2 scenarier.

I alle scenarier tages udgangspunkt i et ”standardhus”. Det er et hus som er på 130 kvm. og har et årligt varmeforbrug på 18,1 mwh. Der er stor sandsynlighed for at dette ”hus” slet ikke findes i hverken Broager eller Sønderborg, Standardhuset er alene defineret for at kunne sammenligne varmeprisen på tværs af landet for de forskellige udbydere af fjernvarme.

Den enkelte forbruger skal naturligvis individuelt beregne om det er en prismæssig fordel at være forbruger i et fælles selskab fremfor at fortsætte under den nuværende struktur.

En fordel for de fleste

Det er min påstand, at det prismæssigt vil være en fordel for de fleste forbrugere i Broager at der sker sammenlægning med fjernvarmeselskabet i Sønderborg.

Men beregningen afhænger af husets størrelse og husets energiforbrug. Der vil være forbrugere i Broager som vil opleve en større besparelse end de fornævnte 1.070 kr. om året, og der vil være forbrugere i Broager, som vil opleve det modsatte. Et relativt lavt energiforbrug kombineret med et stort hus vil udvande den prismæssige fordel ved en sammenlægning. Nulpunktet vil nogenlunde være for et lavenergihus, der er større end 225 kvm. Sådanne huse er der nok relativt få af blandt forbrugerne i Broager Fjernvarme.

Prismæssig robusthed fra dag 1

For vores eget vedkommende ser vi ind i, at vores gennemsnitlige årlige varmeudgift stiger med ca. 500 kr. ved en sammenlægning. Alligevel er jeg tilhænger af en sammenlægning.

Jeg vil betragte denne merpris som en forsikringspræmie. En forsikring skal sikre mere jævne priser og dermed undgå de ekstreme udsving som vi oplevede i 2022 og 2023.

Rationalet er igen: prismæssig robusthed fra dag 1.

De driftsmæssige synergier (besparelser og effektiviseringer) ved at sammenlægge de 2 fjernvarmeselskaber er af en sådan størrelse, at det også er en mindre prismæssig fordel for forbrugerne i Sønderborg.

Men der er muligvis yderligere optimeringer for alle forbrugerne, hvis ledningsnettet for de 2 fjernvarmeselskaber sammenkobles. Om dette sker, er uvist og afhænger af, om det vurderes at være en økonomisk fordel for fællesskabet.

Hvis det sker, er der yderligere mulighed for at skabe robusthed omkring varmekildeoptimering. Det bør kunne skabe yderligere reduktion af varmeprisen til gavn for alle forbrugere i et fælles selskab. Lad det være et mål for den kommende bestyrelse i et eventuelt fælles fjernvarmeselskab. Et fælles selskab som efter min opfattelse også gerne må sigte mod at få indlemmet det øvrige fjernvarmenet i Sønderborg kommune.

Men erkendt: det sidste er nok mere end drøm end nær fremtid.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing