Broager.dk

Tilflytterarrangement i søndags

Søndag eftermiddag havde Landsbylaugene på Broagerland og Broager Udviklingsforum inviteret tilflyttere til området på Broagerhus.

Her var oplægget hygge, mulighed for at netværke og udveksle erfaringer, samt at vise de deltagende de forskellige foreninger og Broagerhus frem. Det var både for nye tilflyttere og andre interesserede der måske havde boet her i en periode. Det havde omkring 110 mennesker sat deres søndag af til.

Der var tænkt kreativt og derfor var den gamle byrådssal lavet om til børnenes univers. Her var der mulighed for at lege Jørgen Clevin og bruge sine kreative evner og samtidigt sat en fotoboks op, hvor børnene kunne lave sjove billeder og bruge de forskellige ting og sager, der var lagt frem. Det var meget populært og så kunne far og mor snakke og kigge på de stande, der var placeret i det store  rum lige ved siden af. Det var begrænset, hvor mange børn der var med rundt, de havde rigeligt at se til i byrådssalen.

Efter velkomsten, der både foregik på dansk og tysk, blev der mulighed for at give sit eget indlæg inden folk begyndte at kigge på standene.

Her tog Eckhard Kuhla, som allerede bor i Broager  ordet og fortalte, at de var nogle stykker, der var ved at se på muligheden for en “Stammtisch”. De manglede blandt andet et mødested. Her blev han hurtigt opfordret til at benytte Broagerhus. De vil holde det første møde i marts og så se hvor  ofte det kan blive på sigt. For dem, der ikke lige er med på udtrykket, så er det tysk og direkte oversat betyder det Stambord. Ideen er at udveksle erfaringer, oplevelser, forventninger, nyheder og lignende.I starten bliver det på tysk, men på sigt skal det kunne blive på dansk, da det også er en måde at lære sproget på. Mere senere på broager.dk

Så blev der tid til at blive klogere på området og hvilke muligheder der er for fritidsinteresser, sport, oplevelser og andet. Der var god søgning ved standene og spørgelysten var stor. Der blev talt dansk, sønderjysk, tysk og også lidt engelsk. Så det var en blandet landhandel, som vi jo kender fra vores dagligdag i by og på land.

Efter en times tid, var der tænkt på lidt til ganen og halsen. Her var der både kaffe, the og kakao. Det kunne i kortere tid få børnene væk fra deres sysler. Men da de havde fået lidt til den søde tand, så forsvandt de igen ind i deres “hule”.

Flere af deltagerne kiggede lidt, da der blev disket op med kagemænd med slik på. Det var der en del der ikke havde set før. Men der var for både børn og voksne god afsætning på både kage og drikke.

Skelde GF havde også indskrevet et par af deres ryttere, der viste hvad de kunne. Det drejede sig om deres kæphesteridning, som de er den eneste forening i hele området der har på programmet. Det skabte først lidt undren, men deltagerne synes godt om deres optræden.

Ingebeth Clausen fra Landsbylaugene var mere end tilfreds. Hun fremhævede den gode stemning og den store spørgelyst der havde været hele eftermiddagen. Det viste, at ideen var den rigtige. Nu vil arbejdsgruppen evaluere i starten af næste uge og se hvilke nye tiltag der kunne binde de lokale og tilflytterne sammen. Mere herom på broager.dk når de er klar.

Eneste punkt, som flere af deltagerne var kede af og gav udtryk for er, at der var flere der forsøgte at tale dansk. Men de oplevede flere gange, at de lokale slog over i engelsk for de yngre og tysk for de lidt ældre.

Opfordringen herfra skal være, at forsøge at snakke med dem på dansk, når de selv starter. Opstår der misforståelser eller andet, er der altid de 2 andre muligheder tilbage. Men kender vi ikke alle, at det virker lidt kort for hovedet og ikke særligt venligt, hvis vi selv bliver udsat for det i udlandet ?

Et godt arrangement, som kun er startskuddet til at få sammenhængskraften i by og på land til at blive styrket.

– jørgen

 

 

 

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing