36 unge har i dag torsdag sagt Broager Skole farvel efter ni års skolegang. Og det blev højtideligholdt med en dimission, der samlede alle dem, som har været med til at give opvækst og skolegang indhold.
Med Dannebrog i front blev de nu tidligere elever på skolen ført ind i aulaen til Kim Larsens sang ”De smukke unge mennesker”. En repræsentant fra skolebestyrelsen ønskede tillykke. Kasper Pedersen 9.a og Jonathan Mortensen 9.b fik bogpræmier. Andreas Balling Nielsen holdt takketale fra eleverne til lærerne på skolen, og de seks afgangselever, der har været skolepatrulje på skolen igennem mange år fik en tak, ligesom forældre takkede forældrerådene for deres arbejde.
Skoleleder Ditte Skyum holdt traditionen tro dimissionstalen, hvorfra vi bringer udpluk i denne artikel. Ditte sagde bl.a.:
-I startede her på skolen som larver i 0. klasse, spændte og klar til at gå i skole – og nu er der gået 10 år og I er er nu flyvefærdige sommerfugle, der inden længe blafrer afsted i alle 4 verdenshjørner. Hvad I vil med livet, ved de færreste af jer nok endnu. Det er helt okay. Et skridt ad gangen.
I har brugt 2000 skoledage her på skolen. Ca 12.000 timer, omregnet til minutter svarer det til 720.000 minutter.
I har brugt tiden på at lære, at dannes, at udfordres. I har været glade, måske frustrerede, I har grint og grædt, I har slået knæet og fået et plaster på, I har fået et knus af en voksen eller en klassekammerat, tømt skraldespande. I har været hjemmeundervist, været på lejrskole og ture – og I har haft en fast hverdag. Om lidt er det slut.
I har i mange år haft en hverdag, hvor I vidste, hvem I skulle være sammen med, hvad I skulle. I kender lærere, pædagoger og kammerater her på skolen. Alt har været relativt trygt her i Broue.
Alle de dygtige medarbejdere, som også sidder her i dag, har været med til – sammen med jeres forældre –at præge og danne jer i løbet af de sidste 10 år. Jeres forældre fortsætter med at være der for jer, men vi slipper jer herfra skolen.
Så kære unge mennesker: I er et andet sted i livet og i jer selv, end da I startede her.
Noget har været trygt og nemt, andet har været svært og bøvlet.
Jeg tror, at mange af jer i perioder har tvivlet på jer selv og været usikker på, om I slår til. Det gør I! Husk, det er en menneskelig og naturlig mekanisme at tvivle.
Jeg tvivler også nogle gange. Tvivler på, om det jeg laver er godt nok, er det grundigt nok. Jeg kan også indimellem tænke, om jeg gad være gift med mig selv – forstået på den måde – om jeg gør mig umage nok overfor andre. Det håber jeg, jeg gør.
Vi kan ikke altid være den bedste version af os selv. Alle skuffer over tid – det synger Minds of 99.
At gøre sig umage er en ekstrem vigtig egenskab.
At kigge op og væk fra mobilen – at interagere med andre og være nærværende, at deltage og udvise interesse. Det er for mig den vigtigste egenskab man kan have – og den skal man gøre sig umage med.
Ikke bare jer selv, men også jeres familie, klassekammerater og venner skal have følelsen af at høre til et sted. Det håber jeg I har. Men det kan man kun få kva et tilhørsforhold til kammerater, venner og familie.
Man får en tilhørsfølelse ved at pleje sine relationer, være opsøgende
I er rigtig meget i kraft af jer selv, men I er endnu mere i kraft af andre. I er så klar til at skulle videre med noget nyt, som I selv har haft stor indflydelse på.
I starter forfra
Uanset om I skal på en ungdomsuddannelse, 10. klasse, efterskole eller ud at arbejde, så skal I starte forfra. I starter i en ny kontekst sammen med mennesker, som I ikke kender. Det er både nervepirrende, spændende og fantastisk. Her skal I gøre jer umage og folde jeres vinger ud, så I får de bedste forudsætninger for nogle gode år fremadrettet.
I skal ud og samle gode historier til skattekisten, jeres guld, som er med til at danne jer og forme jer. I skal gøre jer umage, spørge ind til andre og investere i nye fællesskaber.
Sommeren 2024 er noget af et sportsbegivenhed. Både EM i fodbold og OL i Paris er på programmet. Her er både holdpræstationer og individet i fokus. Uanset om atleterne spiller fodbold, badminton, tennis eller rider, så er de en del af noget større, hvor alle skal spille hinanden gode. De skal som sportsudøver gøre sig umage og de er en del af et forpligtende fællesskab.
Når jeg italesætter fællesskab, så er der andre skabe, der kan åbnes. Her tænker jeg på kammeratskab, værdiskab, værtskab, klogskab og videnskab.
Fællesnævneren for alle skabene er ansvar. Ansvar for sig selv og sine medmennesker.
Kim Larsen synger: ”Der var nogen som blev elsket, andre måtte nøjes med digitale vuggestuer og tilfældig kærlighed.”
I skal ikke nøjes med!
I skal gå ud og kysse livet. I skal huske engang i mellem stoppe lidt op og reflektere over, hvordan I bruger jeres tid. Jeres tid sammen med familien, jeres tid sammen med venner, jeres tid til jer selv – men også hvor meget skærmtid i bruger. Skærm er mange ting og skærm kan noget godt – men det er alt for let at flygte ind i skærmen.
I skal ikke nøjes.
Jeg har fulgt jer de sidste 3 år, dog meget på sidelinjen, men jeg synes stadigvæk der er karakteristika ved jer som årgang.
Det er sådan I er
I er fantasifulde, fantastiske, viljestærke, snakkende, teenagere, vandrette og seriøse.
Fantasifulde fordi I er mestre i at vende tingene til jeres fordel.
Fantastiske fordi I stråler af livsmod og glæde
Viljestærke fordi, I som sådan ikke synes skolens regler skal overholdes. Det er viljestærkt – men også pænt irriterende – og taler ikke så meget ind i fællesskabet
Snakkende – evig og altid, så husk nu også, at I også skal lytte
Teenagere – lige præcis som I skal være. Lav fejl og lær af dem.
Vandrette – I vil hellere ligge ned end at sidde op- det hænger vist også sammen med teenage-genet.
Seriøse – når det gælder – men kun, hvis I selv vil.
—
Fredag kl. 9.30 er der skoleafslutning for alle.
© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing