Træskulpturen foran Broagerhus på Allégade i Broager har titlen ”Par i intim dans”. Men.Den intime dans er knap så intim, som den har været. Det dansende par holder ikke hinanden i hånden længere. De danser ej heller helt så tæt som før, og helt galt er det med bentøjet.
Så træskulpturen med titlen ”Par i intim dans” skabt i 2012 af Dorthe Hedensted Lund (DK) trænger virkelig til omsorg.
Denne omsorg er Gerd Bargum i gang med at give parret sammen med de øvrige brugere af træværkstedet i Broagerhus. I løbet af dette år bliver den genopsat – finpudset med de proteser, der skal til for at de kan danse videre som ”Par i intim dans”.
Blev rejst i 2012
Skulpturen blev rejst foran Broagerhus i 2012, da det var hjemmeplejen distrikt Fjord, som fik den tildelt ved det 1. Internationale Træskulptur Symposium i Sønderborg i 2012, og for to år siden reddede Gerd Bargum skulpturen fra helt at forgå ved at tage den indendørs, og efter to år i kælderen på Broagerhus er den nu gennemtørret.
Bestyrelsen for Broagerhus har derfor nikket ja til at indkøbe nødvendigt værktøj til reparationsarbejdet, og træværkstedet har påtaget sig opgaven at reparere skulpturen. I første omgang skal den pudses op, så den kan overfladebehandles. Derefter gælder det om at få repareret de revner der er og få ny sokkel på. Den er pilrådden.
-Vi skærer bunden af. Vi har en egekævle liggende i cykelskuret, som vi skal have skåret til og som den så kan stå på. Vi har fået foræret en klump eg netop øremærket til skulpturen af Kirsten og Peter Juhler i Mølmark.
Gerd Bargum forudser, at der går adskillige timer med at få det dansende par ført tilbage til fordums styrke.
Skulpturen har stået på en flise, som har trukket fugt op, og skal den stå ude, så bliver det på en rustfri stålplade, som ikke trækker fugt.
Som nævnt har det dansende par mistet håndgrebet med hinanden. Så Gert Bargum har en plan om at indsætte en stump eg, så de kan danse videre…
Selve slibningen tager ikke så lang tid, men reparationsarbejdet tager tid. Vi har investeret i maskineri og udstyr til at fræse og skære skulpturen til, og bagefter får vi jo glæde af indkøbene i træværkstedet.
-Jeg vil helst ikke sætte nogen tidsplan. Jeg tænker, vi er færdige i løbet af året. Det er jo på frivillig basis, vi gør det, og træværkstedet har også andre projekter, vi gerne vil ha’ tid til, siger Gerd Bargum, som er dynamoen for træværkstedets succes.
Ledige pladser på onsdags-holdet
-Men lige nu har vi faktisk to ledige pladser onsdag formiddag til nye med lyst til at være i træværkstedet. Interesserede kan bare ringe for at høre nærmere på tlf. 20232340 eller skrive en mail på adressen gbp.broue@yahoo.dk
Kommunens kontaktperson for den årlige event WoodSculpture på havnen i Sønderborg, Tanja Zeba Horst fortæller, at ”Par i intim dans” er skabt af den første og hidtil eneste danske kvindelige kunstner, som har deltaget i de 10 år, eventen er gennemført.
Hvert år har 10 internationale kunstnere deltaget og dermed skabt 100 træskulpturer, som gratis bliver tildelt blandt dem, der sender en motiveret ansøgning.
-Jeg ved ikke, hvor mange skulpturer, der er gået til. Men hvis modtagerne ikke kan vedligeholde skulpturen, vil vi gerne vide det. Måske kan den placeres et andet sted, hvor publikum kan have glæde af den. Men princippet er, at kommunen og fonden bag eventen overlader ansvaret for skulptur og eventuelle følgeudgifter til dem, der modtager skulpturen, fortæller Tanja Zeba Horst.
Fakta
Det internationale symposium WoodSculpture er et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Uwe Wollf’s Fond, der har til formål at støtte kulturelle formål i Sønderborg Kommune.
Samarbejdet har strakt sig over 10 år. I år fører inflation og prisstigninger med sig, at der ikke kommer 10 men derimod ”kun” otte kunstnere, som i uge 25 lader spånerne flyve ved Sønderborg Slot, når de går i gang med at forvandle hver sin egetræsstamme til et kunstværk.
Gerd Bargum er i gang med slibearbejdet på en træskulptur, der har brug for nyt bentøj. (Foto: Kristian Pallesen)
© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing