Broager.dk

Pedellen har reddet fem fra at dø

Hvad gør du, hvis du bliver vidne til et hjertestop? Det var er Chres Hansen ikke i tvivl om. Han har fem gange over de senere år reddet en person fra at dø. Takket være hurtig førstehjælp – og en hjertestarter.

Fire gange har han i sit arbejde som pedel på Alsion haft gang i en hjertestarter, og én gang på derhjemme på gaden, hvor han bor, hvor grundejerforeningen har investeret i en hjertestarter.

Sønnen fra nabohuset var klar i mælet, da han nærmest stormede ind hos Chres Hansen.

-”Min far ligger død i badeværelset”, råbte han. Og så var det ellers bare med at komme afsted. Vi lykkedes med at få liv i ham igen, fortæller Chres Hansen til Broue Tidende/Broager.dk.

-Man får jo ikke at vide, hvordan det går med en person, hvor det er lykkedes at få hjertet i gang igen. En sådan officiel tilbagemelding er noget, jeg savner. Men ad omveje ved jeg, at i de fem tilfælde, jeg har oplevet et hjertestop, er det gået de pågældende godt igen, tilføjer Chres Hansen.

– Hvordan har du det med at træde til i disse alvorlige situationer?

-Det tænker man ikke over, mens det foregår. Men jeg håber ikke at komme til at opleve et hjertestop igen. Det er aldrig rart.

Kursus i efterårsferien

Landsbylaugene på Broagerland er gået sammen om at ruste børn, unge og voksne til at træde til, hvis de skulle blive vidne til et hjertestop.

Mandag i efterårsferien, den 16. oktober, kan alle interesserede møde op i Broager Hallen kl. 17-19, hvor en instruktør fra Røde Kors underviser i brugen af en hjertestarter.

De fremmødte får mulighed for at lære og ikke mindst prøve med egne hænder, hvordan man træder til ved hjertestop.

Der vil være aktiviteter for både børn og voksne. Børn kan nemlig træde til med genoplivning fra omkring 12-årsalderen, og alle kan ringe 1-1-2. er vil være et par konkurrencer, og der planlægges tre instruktionsforløb a ½ time.

-Børn vil f.eks. kunne lære, hvor hjertet sidder ved at påsætte hjerte-klistermærker korrekt på hinanden, mens besøgende i alle aldre kan få mulighed for at prøve genoplivning på en dukke, forklarer Berit Jensen, Vemmingbund, på vegne af landsbylaugene på Broagerland.

Forløbene afvikles sådan:

Kl. 17.05 – 17.35

Kl. 17.45 – 18.15

Kl. 18.25 – 18.55

Det er gratis at deltage i hjertestarterdagen.

 

Helikopteren blev rekvireret til Vemmingbund. Foto: Berit Jensen

Ulykken i Vemmingbund i søndags bekræfter, hvor vigtigt det er at flest mulige ved hvordan de skal agere, hvis man bliver vidne til et hjertestop. Fire forbipasserende fandt sammen om at give livgivende førstehjælp. En lægehelikopter blev tilkaldt og kom i aktion. Det lykkedes flokken at få hjerterytme i gang hos kvinden, før ambulancen ankom. De fire bliver indstillet til en dusør.

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing