Broager.dk

Tilflyttere har brug for praktiske gode råd

Treudis Nass kan du møde på Broagerhus 25. februar.

Treudis Nass er tysk tilflytter og købte hus i Skelde efter sit første besøg i Danmark tilbage i 2021. Nu tre år senere er hun med i styregruppen for GET TOGETHER søndagen den 25. februar på Broagerhus.

Hun håber at kunne gøre nytte ved at sætte noget i gang, der styrker kontakten mellem tilflyttere og folk, der har boet her i mange år. Det er vigtigt.

Men forudsætningen er jo, at mange møder op på Broagerhus søndag den 25. februar og rigtig gerne melder sig til på mailen clausen1818@gmail.com (gerne nu).

Treudis flyttede fra Frankfurt-området til Skelde for at udleve en drøm.  – Jeg tror, alt vil blive godt, og jeg føler mig godt tilpas her. Når jeg er i Skelde, er jeg afslappet. Her er der hygge og ikke den livsstil med trafik og stress, jeg oplever, hvor jeg boede i Tyskland.

Jeg nyder virkelig stedet her, fortalte hun i et interview i broager.dk i april 2021 i forbindelse med indflytningen i den gamle rutebilstation med skiltet Skeldehuset på gavlen.

Nu er skiltet fjernet. Huset er malet udvendig. Og gennem restaureret indenfor.

Brug for praktiske råd

Hendes erfaring med at være tilflytter er mest, at der er brug for en mentor – et lokalt menneske med viden om helt lavpraktiske spørgsmål i forhold til myndigheder, en ny mobiltelefonkontrakt, med el, med at finde håndværkere, vide hvor man får fat i brænde osv.

Hun var heldig at møde et sådant menneske meget hurtigt i Skelde, og det løste en del af de frustrationer, man kan opleve, når man kommer til en ny egn, en ny by, og ja. Et nyt land. En anden kultur.

Det ville være godt, om der var lokale, som kunne have lyst til at blive mentor for tilflyttere og måske assistere en time om ugen med gode råd og måske en håndsrækning, mener Treudis.

Er det svært at blive integreret?

-Jeg kan hverken sige ja eller nej. De fleste er virkelig flinke. Men jeg synes ikke, man kan sige, at der er for mange tyske tilflyttere i Skelde, for der er kun seks. Og. Dem, jeg selv kender, er dem jeg er gået på sprogskole sammen med. De fleste var tyske tilflyttere og ukrainske flygtninge.

Men jeg kan sige, at jeg ikke flytter tilbage. Jeg er absolut glad og tilfreds med at bo i Skelde. Her har jeg min ro. Her bor jeg. Her bliver jeg, siger hun.

Evnen til at snakke godt dansk er hun selv ikke tilfreds med. – Men det er vigtig for mig, at jeg lærer sproget og viser, at jeg gerne vil integreres.

I de tre år i Skelde har hun fastholdt sit arbejde i Frankfurt – men udfører det meste fra huset i Skelde. Kun en enkelt gang om måneden kører hun syd for grænsen for at løse opgaver.

Jeg har fortsat en plan om at indrette et foto-studio og udøve mit professionelle erhverv med opgaver i Danmark. Og jeg har nu så meget luft i min hverdag, at jeg i går gik ind i motionsklubben for at få en aftale. Men der var ingen. Eller måske går jeg i gang med at løbe.

 

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing