Broager.dk

”Vi skal gøre tilflyttere til en del af vores fællesskab”

Tilmeld dig gerne på mailen: clausen1818@gmail.com

Næste uge står i tilflytternes tegn – med os fastboende, som kan fortælle dem noget om vores kultur og om deres muligheder på Broagerland. Kommunen har fredag den 23. februar flere end 100 tilmeldte fra Tyskland til infodag på Broagerhus om især jobmuligheder.

Og søndag den 25. februar kl. 14-17 inviterer landsbylaugene og Broager Udviklingsforum tilflyttere, som allerede bor på Broagerland, til sammenkomst på Broagerhus. Formålet er at gøre det lettere for alle, fastboere og tilflyttere, at leve et godt liv på Broagerland.

-Noget af det, der kan være svært at forstå, er vores sarkasme og ironi. Den bruger vi jo bare hele tiden, men den er rigtig svær at forstå for udlændinge, og vi skal bare have dem til at forstå, at det ikke er noget negativt.

Nu holder vi Get Together søndag eftermiddag, hvor alle kan få en god snak og møde lokale foreninger og folk, der har boet her i flere år. Mit håb er, at vi kan følge op med at oprette en kulturcafé på Broagerhus. I mine øjne skal den bemandes af en lokal og en tilflytter. Ellers har den ingen virkning. Så det bliver skridt nr. 2 i det lokale integrationsarbejde, håber Ingebeth Clausen på vegne af arrangørerne.

Jeg ved jo at mange søger til vores område. Og dem skal vi tage godt imod og gøre til en del af fællesskabet, en del af Broagerland.

Arrangørerne håber, at rigtig mange vil tilmelde sig ved at sende en mail til adressen clausen1818@gmail.com – gerne inden tirsdag den 20. februar. – Vi er nødt til at vide lidt om, hvor meget kage, vi skal have købt, kaffe osv. Så det er af praktiske grunde.

En arbejdsgruppe med utrolig stor energi har tilrettelagt eftermiddagen i Broagerhus med stande, hvor en række foreninger præsenterer sig.

Blandt initiativerne er en kontaktbørs bemandet af to tilflyttere, én fra Tyskland og én fra Thy. Vi har jo også danske tilflyttere. Jeg håber, at man finder én at gå tur med, at gå i kirke med, at drikke en kop kaffe med. En veninde. En person, der bliver en del af et socialt netværk.

-Hvordan er din oplevelse med tilflyttere, og hvad hører du dem sige om at bo her?

-Dem jeg har snakket med siger, at de befinder sig godt. Andre siger, at de vil gerne have mere kontakt med deres naboer. Det er jo noget, man lige skal tage sig sammen til. Men jeg har også hørt, et eksempel fra Tønder, at nogen tilflyttere faktisk skal inviteres tre gange, før de siger ja. Sådan er deres kultur. Vi skal hele tiden lokalt også lære, hvordan andres kultur er.

Så enkelt er det

Vi oplever det jo i Smøl hver fredag. I 15 år har vi på skift i Smøl åbnet døren kl. 16, og så møder dem, som kan og har lyst, til en kop øl og en snak. Så enkelt er det. Det fungerer fantastisk. Folk møder  godt nok op. Vi er fra en halv snes til omkring 20.

Hvis jeg var flyttet til et andet land, ville jeg gerne have et nyt netværk. Det må de også ønske, dem der flytter til os. Der er jo en grund til at de søger Broagerland frem for Sønderborg, og jeg vil da blive rigtig glad, hvis vi søndag eftermiddag den 25. februar bliver 80. Kommer der kun 10 tilflyttere, så har vi gjort noget forkert – omend gjort noget godt for dem, der kommer. Men kig ind. Kom også gerne af ren nysgerrighed.

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing