Broager.dk

Mette: Det er en udfordring at falde ind

Mette Hansen, Skelde, kan du møde på Broagerhus søndag den 25. februar

Mette fra Skelde er tilflytter fra Nordvestjylland og blandt de tilflyttere, der er med til at arrangere GET TOGETHER eftermiddag på Broagerhus søndag den 25. februar. Og det er hun, fordi hun gerne vil bidrage til, at Broagerland bliver bevidst om, hvor vigtigt det er for et lokalsamfund, at også tilflytterne bliver integreret i lokalsamfundet.

Vi flyttede hertil i 2022 og har fortsat en udfordring med at blive integreret. Jeg har boet mange steder i Danmark og i udlandet, og at vi nu bor i Skelde nu, er lidt af en tilfældighed.

Vi ville gerne bo her i området, tæt på vores eneste barn, der mødte pigen fra Broager under et ophold på Nordborg Slots Efterskole, og hun er ikke flytbar.

Ergo flyttede vi hertil, for det er godt at være tæt på nærmeste familie og børnebørn.

Nu har vi en ny egn, som vi skal prøve at finde fodfæste i. Hver egn har virkelig sin charme, og fra andre steder kender jeg jo godt det med forud-opfattelser og fordomme.

Nogle er total tilgængelige og imødekomne, og andre er lige modsat.

Etik og ordentlighed

Jeg er vokset op med, at etik, ordentlighed og empati osv. betyder noget. Man bør prøve at finde hinanden på en pæn og imødekommende måde. Det gør rigtig mange, og så er der dem der stikker ud, som ikke gider tilflyttere.

På Broagerland har jeg så også en, for mig, måske lidt overraskende oplevelse. De ”indfødte” kan forekomme lidt stejle og hårde i omtale af nytilflyttede, der kommer syd for grænsen.

Det er tankevækkende i et grænseområde. Der må ligge noget voldsomt bag den holdning.  Det må jo skyldes et eller andet og får mig til at tænke på Matador med Buster Larsen. Pudsigt nok, ja – men også til en alvorlig eftertanke.

Jeg oplever heldigvis rigtig mange søde mennesker i lokalsamfundet, og synes initiativet med at tage godt imod de nye på Broagerhus den 25. februar er rigtig godt.

Det er lidt specielt i det sønderjyske i forhold til de egne, jeg har boet før.

En barriere skal brydes

Der er ligesom en barriere, der skal brydes. Jeg tror virkelig, en del har nogle fordomme ”hvad skal de (tilflytterne. red.) her agtige”. Men man skal huske alle de andre, der er utrolig interesserede i at give en hånd med, at bidrage til, at også tilflyttere bliver en del af lokalsamfundet.

Og så tænker jeg lidt, om også coronaen er en del af forklaringen. Tænk på før og efter. Der var mange ting, der blev sat i stå.

-Hvad håber du, at søndag den 25. februar på Broagerhus fører med sig?

-At nogen møder hinanden og kan få et samvær efterfølgende, at vi får flere interesserede til at mødes i grupper eller at de bare mødes over en kop kaffe en gang imellem.

Ensomheden er noget frygtelig noget, og jeg er da begejstret over i den sammenhæng – at man f.eks. på en cafe i Sønderborg kan vælge et bestemt krus som signal på, at man godt vil snakke med nogen.

Jeg synes, det er spændende med de initiativer, der er på Broagerland for at bevidstgøre os alle om, hvad integrationen betyder.  For alles skyld kan man vælge til. Der kunne jo komme en dag, hvor man gensidigt har brug for hinanden.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing