Broager.dk

Vi skal råbe op, siger Wilma om nye vilkår i hjemmeplejen

Wilma Klein Lenderink, kendt for bl.a. et stort frivillige arbejde på Broagerhus med strikkecafé og bestyrelsesarbejde, har det seneste år haft alvorligere personlige ting at forholde sig til.

Forringelser i hjemmehjælpen. Foto: Sønderborg Kommune.

-Min mand, Benny Klein Lenderink, er 56 år og frem til maj måned – sidste år – har han været afdelingsleder på en svinefarm i Skelde. 25. maj 2022 blev min mand ramt af en blødning i hjernen, og siden har der været mange komplikationer, siger Wilma Klein Lenderink i en pressemeddelelse. Hun fortæller videre, at frem til hjerneblødningen, så har hendes mand faktisk aldrig været syg.

Hun fortæller sin historie i håb om, at det får flere til at deltage i en demonstration for en værdig hjemmepleje i Sønderborg Kommune. De kommende besparelser i hjemmehjælpen rammer nemlig hårdt.

Demonstrationen holdes den 30. august, samme dag som der er byrådsmøde, og bliver markedsført på Facebook-siden Vi har ret til en værdig ældrepleje i Sønderborg Kommune og på Facebook-siden Demonstration imod nedskæringer og forringelse på ældreområdet. Kenneth Sandbeck Jensen fra Egernsund er tovholder og har mødt Wilma på Facebook.

 

Ægteparret Lenderink kommer fra Holland og flyttede til Sønderborgområdet i 2006.

I forbindelse med hjerneblødningen var Benny Klein Lenderink  indlagt på sygehuset frem til den 13. oktober 2022. Derefter var han på Tagdækkervej i Hammel for rehabilitering indtil 15. marts i år, hvorefter han kom hjem.

”Fire gange om dagen får han rehab-hjemmepleje og den øvrige hjemmepleje. Den klarer jeg, så han har ingen hjemmehjælp”, siger hustruen, der selv døjer med fibromyalgi og slidegigt.

”Hjemmepleje har lavet et team, så han er tryg med sin pleje. Fra starten har vi fået en ugeplan og når han er forberedt på, hvem der kommer om dagen og om aftenen, så går det godt. Jeg har bemærket, at når der kommer en plejer, som han ikke kender, så bliver han forvirret. Det er ikke sjovt for ham, plejeren eller for mig. Ved dagens første og sidste besøg har han brug for meget hjælp og det skal ikke vær stresset, men stille og roligt, så han kan hjælpe med og lære mere ting”, siger Wilma lein. Lenderink.

Nu kommer problemet

”Fra denne uge får vi ikke længere en ugeplan fra dagplejen. Fra aftenpleje har vi en ugeplan frem til uge 34 og derefter stopper det også. Det koster tid at lave planen til os og vi har fået at vide, at det ikke er noget, man normalt gør.  Jeg mener, vi også fremover skal have den plan – fordi det sikrer, at min mand er tryg og det gør også besøget lettere for kommunens medarbejdere”, siger hustruen.

”Selvfølgelig vil der komme én fra hans team, men han ved ikke hvem. Han og jeg har snakket meget om det og besluttet, at vi prøve et par uger uden plan for dagplejen og aftenerne med plan”.

”I dag er det sådan, at når en plejer kommer senere som er aftalt, så får jeg en besked og begynder på plejen. Medarbejderen tager over, når hun kommer. Det skal måske også spares væk og så passer tingene i min mands dage ikke mere”.

Dagteamet omkring Benny Klein Lenderink er på seks personer og aftenholdet på syv. Selv med så mange i teamet kan det ske, at ingen af dem er på arbejde.

”Og så har jeg ham selv, fordi nye plejere er ikke noget, der går, fordi de ikke har lært at arbejde sådan, at min mand føler sig tryg. På hans aftenteam er der en ung kvinde og en ung mand, og de passer deres arbejde så godt. Vi er meget tilfredse med især de to, men de har en kontrakt, der udløber 31. august og jeg håber virkelig, kommunen beholder de to unge mennesker, som jo har en del mennesker, som de plejer”.

”Hjemmepleje betyder meget for mange borgere og deres pårørende. Jeg tror slet ikke byrådspolitikerne ved, hvor vigtigt det er med god hjemmepleje. Min mand er 56 år og vi skal have hjemmepleje i mange år. Sådan er det også for mange andre – hvis ikke de pårørende skal slides op og lande på plejehjem. Jeg kan tale for Min mands sag, men ingen taler for de mennesker, der bor alene eller har pårørende, som ikke kan gøre det”.

”Jeg kan ikke forstå, at Byrådet vil spare på hjælp som er billigere end den hjælp, der gives på plejecentrene. Når plejekrævende får god hjælp i hjemmet, så vil nogle pårørende og venner måske også hjælpe lidt med at handle ind, vaske tøj eller måske komme med en gang mad”.

Vi har det godt sammen

”Min mand og jeg har det godt sammen. Vi hygger, nyder dagene og har det sjovt hver dag og det skyldes, at han kan være hjemme og får hjælp, så jeg kan være hans kone og ikke kun en af hans plejere”.

Efter sommer skal Benny Lenderink på Gehlert Gård flere formiddage gennem ugen, og det giver hans hustru tid til at lade op, så hun kan være der for ham, når er kommer hjem igen.

Vi skal råbe op

Jeg håber, at vores historie hjælper mennesker, så de begynder at snakke og skrive om deres liv og deres kampe for støtte og hjemmepleje. Vi skal stå frem for vores partnere, borger og hjemmeplejere”, siger Wilma K. Lenderink og tilføjer:

”Hjælp og kæmp med – for alle der har ret til værdig hjemmehjælp. Se facebooksiden: Vi har ret til en værdig hjemmepleje i Sønderborg kommune”.

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing