BROAGER.DK

SØNDAGSTUREN 21 – Langballigau

Langballigau

Af Kaj Østergaard


I år må cykelfærgen ”Rødsand” sejle til Langballigau fra den 26.juni. Sejlplanen er Egernsund – Marina Minde – Brunsnæs – Langballigau. Cykelfærgen sejler den første tur kl. 10 fra Egernsund og dagens sidste tur er kl. 20 fra Langballigau. Sejlplan og køb af billetter kan ses på cykelfaergen.info.

Sejl & Tegl

I 2003 blev der opsat et grænseoverskridende kunstværk ”Sejl og Tegl” ved færgebroen i Brunsnæs. Kunstværket er lavet af den verdenskendte teglkunstner Ulla Viotti fra Sverige i teglsten fra Petersen Tegl.

2.del af kunstværket står på stranden i Langballigau, tæt ved havnen. Man kan læse mere om Ulla Viotti og ”sejl og tegl” på Broager.dk i fanen ”bolig og ture” under ”25 kunst oplevelser på Broagerland”

Langballigau

Langballigau er et charmerende gammelt fiskerleje, som mange kender fra spritbådene, med en lille havn og restauranter. Langballigau (Langballeå) har sit udløb her.

Ved havnen går der en lille asfaltsti ”Strandweg” langs stranden, hvor der er et flot udsyn til kysten i Brunsnæs og ud til Kragesand. Ved stien ligger der en sø og 2.del af Ulla Viottis ”sejl & tegl”. Her i området ved Westerholz lå der tidligere 4 teglværker og på den anden side af Langballigau lå der 2 teglværker.

Westerholz

Strandweg kommer forbi en campingplads, og en fin strand der munder ud i den større vej ”Haffstrasse”, der fører op til Westerholz. Her ligger der en gammel hollændermølle ”steinadler” på Haffstrasse 12, der har været kulisse i TV-serien ”landarzt” på ZDF.

Fortsætter man lige ud af Haffstrasse et par kilometer, får man et flot kig til det store naturbeskyttelsesområde ”Tal der Langballigau”, hvor mange åer er blevet restaureret. Ved Kreiberg går vejen ned til museumsbyen Unewatt.

Unewatt

Unewatt er en lille by med omkring 100 indbyggere, hvor hele byen indgår i Landskabsmuseum Angel og indbyggerne er en del af det, via 5 museumsstationer på en 2 km rundtur. Fra maj til september er der åbnet tirsdag-søndag kl. 10-17. På Museum-unewatt.de kan man læse mere og finde et kort over rundturen.

1. vindmøllen Fortuna fra 1878 på Mühlenstrasse.
2. røgeriet fra 1894 og et gammelt muret transformertårn.
3. smørmøllen som kærner smør med vandkraft.
4. Christensen laden med forskellige udstillinger.
5. Marxenhaus i udkanten af byen. Huset er bygget i Süderbrarup i 1626 og blev nedrevet i 90´erne. Det blev flyttet til Unewatt og opsat og restaureret. I Marxenhaus foregår der mange aktiviter, både udendørs og indendørs. Det er lige fra udstillinger, markeder til koncerter. I september ligger Marxenhaus scene til en FolkBaltica koncert.

Midt i Unewatt ligger ”landhaus Unewatt”, hvor man kan indtage kaffe og kage eller spise en af egnens specialiter og nyde byens sjæl og ro.

Ved siden af Unewatt ligger Langballig, hvor Langballigerauer Strasse går retur til havnen i Lanballigau.

En tur med oplevelser

Blot 3 km fra Broagerland ligger dette skønne områder, som man nu kan opleve med cykelfærgens herkomst. Området er spækket med dejlig natur, kystnære oplevelser og en fin strand. Museumsbyen Unewatt er et åndehul med sjæl.

Er man til fods med færgen, kan man fint lave en lille rundtur rundt om Langballigau og Westerholz. Over for havnen i Langballiau går der stier ind i naturbeskyttelsesområdet ”Tal der Langballigau”, hvor man kan tage en lille rundtur eller en større rundtur op til Unewatt.

Hvis man googler ”Tal der Langballigau” er der flere muligheder for at læse om turforslag og se kort. Siden komoot.de har mange forslag til ture i ”Tal der Langballigau”.

Har man cyklen med, kan man også besøge andre små byer i området, hvor man tit møder en gammel mølle og gårdbutikker med kaffe og kage. I Scheersberg står der et Bismarchtårn med en flot udsigt til Broagerland. Bemærk at der ved indgangen til tårnet er indmuret en stor sten, hvor der står ”Broager”. Nøglen til tårnet kan til hverdage lånes ved efterskolen, som er nabo til tårnet. Se ”Scheersberg.de”.

Afsætter man en dag, kan man nå den sidste færge fra Langballigau kl. 20, ellers er der afgang kl. 13 og 15.

Man kan læse mere om langballig ( Langballe ) og Unewatt ( Undevad) på Wikimedia.

God tur!

Kunstværket ”Sejl og Tegl” ved færgebroen i Brunsnæs.