BROAGER.DK

21 – Kunst på Broagerland: Solvejg Refslund

Solvejg Refslund

Af Kaj Østergaard

Billed- og tekstilkunstneren Solvejg Refslund blev født den 1.juni 1948 på gården Kærgård tæt ved marsken og digerne ved Vesterhavet.

I 1970 blev hun uddannet børnehavelærer og arbejdede som pædagog i folkeskolen fra 1971 til 1978.

Fra 1972 til 1974 tog hun en afstikker til Grønland for at arbejde som børnehaveklasseleder, hvor hun blev inspireret til at lave stofbilleder af mennesker, som hun kaldte tågemennesket.

Hjemme igen i Danmark blev hun højskolelærer, hvor hun underviste i tekstilkunst og samtidig var udøvende tekstilkunstner.

Billedværkstedet i Broager

I 1988 købte hun og manden Anders, det tidligere børnehjem på Vesterbakke i Broager og indrettede det til en minihøjskole med internatkurser, hvor også andre kunstnere underviste.

Solvejg Refslund arbejdede i stoffer, hvor hun lag på lag skabte magiske billeder. Hun eksperimenterede med farvning af stoffer og snoning af garn.

Solvejg Refslund var meget inspireret af den nordiske mytologi, hvor især kvindeskikkelser præger hendes billeder. Senere kom der også forskellige dyr med på billederne.

I 90´erne blev Solvejg Refslund for alvor kendt som tekstilkunstner, da et af hendes billeder prydede forsiden af telefonbogen for Sønderjylland.

Samtidig fik hun mange udsmykningsopgaver og holdt mange foredrag. Kursisterne strømmede til Billedværkstedet i Broager fra hele norden og et par kursister fra Australien og Hong Kong.

En af bestillingsopgaverne var en gave til Dronning Margrethe fra Gråsten Kommune.

Broager Skole

I aulaen på Broager Skole har Solvejg Refslund lavet et stort scenetæppe, som passer fint ind i rummet. Scenetæppet har i 2019 været igennem et serviceeftersyn på et sy værksted i Sønderborg, så det igen sender positive signaler ud i aulaen.

På væggen i aulaen hænger der også mange farvestrålende figurer, som er lavet af elever på skolen

I 1986 lavede Solvejg Refslund et kunstværk til Broager Skole, der består af 3 stofmalerier med mytologiske motiver som Thor og Urd. De 3 malerier hænger ved trappen op til lærerværelset.

I et af skolens forberedelsesrum har Solvejg Refslund lavet et kunstværk som består af 5 tekstilmalerier.

På Broagerhus hænger der et stort tekstilmaleri i cafelokalet ”Kig ind” som Kunstfonden i Sønderborg Kommune har lånt huset.

Helnæs

1997 flyttede Solvejg Refslund sammen med familien, til en gammel firlænget landarbejderbolig i Helnæs på Sydfyn.

Her indrettede Solvejg Refslund et Kursussted med værksted, hvor hun underviste kursisterne. På gården Bangholm var privatboligen og værkstedet nu adskilt af en lille gårdsplads.

Samtidig holdt hun udstillinger, foredrag og kurser i hele Norden.

Lag på lag i tekstile billeder

I 2007 udgav Solvejg Refslund bogen ”Lag på lag i tekstile billeder”, hvor hun fortæller om sit liv og skriver om arbejdsprocessen med opbygningen af et tekstilmaleri.

Her fortælles om motiver, farver, form, materialer, redskaber og alle teknikker og arbejdsmetoder ved fremstillingen af et tekstilmaleri.

Bogen er fyldt med mange billeder, hvor også nogle af bestillingsarbejderne vises.

Magi i luften

Solvejg Refslund døde den 27. september 2012 på Helnæs, men efterlader mange kunstværker og bogen ”Lag på lag i tekstile billeder”.

”Når nålen var rødglødende i Solvejg Refslunds magiske hænder blev der magi i luften”

Af Kaj Østergaard (Fotos: Anders Hilmer Hansen)