BROAGER.DK

17 – Kunst på Broagerland: Teglværkernes tegl og kunst

Tegl og kunst

Af Kaj Østergaard

Den 15.april 2019 kunne teglproducenten Egernsund Tegl fejre sit 125 års jubilæum. Egernsund Tegl består af syv teglværker i Jylland, med tre ejere som er vokset op med ler i blodet.

Peter Matzen ejer Matzens- og Gråsten Teglværk og ottende generation i firmaet. Gråsten Teglværk har udviklet en energisten, som bliver brugt i en prøvebygning på Havnevej i Egernsund.

Anders Christensen ejer af  Vesterled Teglværk i sjette generation og driver Bachmanns Teglværk og Teglbjælker – i det tidligere Stoffers Teglværk – sammen med Peter Matzen.

Hans Christian Hansen ejer Helligsø Teglværk og Ydby Teglværk der ligger i Helligsø ved Thy, og er tredje generation af teglværksejere i familien.

Teglets gourmetkokke

Ved siden af hovedkontoret på Havnevej, har Egernsund Tegl lavet en udendørs udstilling, hvor man kan se hvad de syv teglværker har på menukortet. I de sidste årtier har mange innovative bygherrer, arkitekter og kunstnere ønsket mange specielle former for teglsten, som teglværkernes gourmetkokke har kreeret – ofte til prisbelønnede byggerier.

Midt i den udendørs udstilling kan man se et kunstværk som er designet af kunstkeramiker Karen Lisbeth Rasmussen og lavet af elever på Syddansk Erhvervsskole i 2014.

 

Petersen Tegl og Olafur Eliasson

Ved Nybøl Nor har Petersen Tegl en udendørs udstilling med de berømte – og dyre – Kolumba Sten, der bliver solgt som varmt brød i alle verdensdele, og produceres på det tidligere Tychsens Teglværk, hvor teglværksovnene er rødglødende.

På det tidligere Nicolith Teglværk har Petersen Tegl lavet en udendørs prøvemur af firmaets nye guldkorn – Kolomba Cover – som bruges til facadebeklædninger. Boligforeningen B 42 har netop brugt Kolomba Cover til renovering af boligblokkene på Ringbakken i Sønderborg.

Petersen Tegl har modtaget mange priser for sine mursten og er efterhånden blevet et stærkt Brand.

Clay, Keramikmuseum Danmark ved Middelfart indviede en ny bygning i 2015, som er delvis nedgravet i skrænten ud mod Lillebælt. Bygningen til 60 millioner kr. har håndstrøgne mursten fra Petersen Tegl.

I 2018 blev den ikoniske bygning Fjordenhus i Vejle åbnet, ved siden af det spektakulære byggeri ”Bølgen”. Fjordenhus er bygget i vandet ud for havnefronten i Vejle og er tegnet af den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson. Bygningen indeholder kontorer og offentlige arealer med forskellige kunstværker. Petersen Tegl har leveret teglsten til dette byggeri, som man ikke kan se andre steder i verden.

Fjordenhus er hovedsæde for Kirk Kapital A/S og folk valfarter til dette unikke kunsttempel, som har modtaget mange Michelin stjerner.

Clay, Keramikmuseum Danmark og Fjordenhus er et besøg værd, enten alene, eller sammen med Cathrinesmindes Venner på en tur med rundvisning den 24.august.

Af Kaj Østergaard