BROAGER.DK

2 – Kunst på Broagerland: Kunsten på Broagerhus

Kunstserien: Kunsten på Broagerhus 

I tiden efter at kunstnerkolonien i Egernsund gik i opløsning omkring genforeningen, har der været mange andre kunstmalere i Egernsund, hvor Peter Nicolaisen vel er den mest kendte.

I mange hjem – især på Broagerland – hænger der malerier med initialerne PN

Peter Nicolaisen er født i Ballum i 1894 og opvokset på en gård i Roager Østermark, syd for Ribe. Han blev udlært bygningsmaler i 1913. Efter soldatertiden under 1. Verdenskrig i !915 – 1918 kom han på Vallekilde Højskole og senere opholdt han sig på Kunstakademiet i København 1920 – 1926.

I 1926 – 1928 var han på studieophold i Rom og Firenze og ved hjemkomsten bosatte han sig 2 år i Tønder og 8 år i portnerboligen på Schackenborg Slot.

Efter ægteskabet med Wilhelmine Karoline Friderike Asmussen flyttede de til Egernsund i 1941 hvor han boede indtil sin død i 1989.

Peter Nicolaisen brugte mange af de samme motiver som den tidligere kunstnerkoloni, og mange af hans malerier er let genkendelige for hans stil og form.

Maj 2016 lavede Borgerforeningen i Egernsund en stor udstilling med Peter Nicolaisen og sønnen Erik Nicolaisen på medborgerhuset Den Gamle Skole. I Den Gamle Skole hænger der nu nogle af Peter Nicolaisens malerier.

Vibeke Fonnesberg har malet et portræt af Peter Nicolaisen til Broager Profilerne som hænger i den tidligere byrådssal på Broagerhus.

Broagerhus

Da medborgerborgerhuset Broagerhus blev indviet i april 2017 – kom der ikke alene liv i huset – men også en masse malerier.

Efter dannelsen af den nye Sønderborg Kommune, stod kommunen med kunst fra de syv tidligere kommuner og efter en kraftig gennemgang og registrering, blev de forskellige kunstværker fordelt rundt i kommunen

Broagerhus fik tildelt 7 store malerier af Peter Nicolaisen, som Kunstfonden (nu Kunstrådet) i Sønderborg har udlånt til huset.

I 2018 fik Broagerhus yderligere et Peter Nicolaisen maleri, som er et arvestykke efter tidligere viceborgmester i Broager Kristian Sibbesen, der døde i 2016 – 102 år gammel. Du kan læse mere om kunstmaleren her  

På Broagerhus kan man se flere malerier og en krukke af Per Weiss, som Kunstfonden har udlånt.

Man kan se fire malerier af Martin Qvist fra Egernsund, som også er kunstneren bag den store teglskulptur på Havnepladsen i Egernsund.

Kunstfonden har også udlånt seks malerier af Claus Carstensen – opvokset i Sønderborg, og bosat i København. Hans sidste udstilling var på kunstmuseet Aros i Aarhus.

I Kig ind cafeen hænger der et stort stofmaleri af Solvejg Refslund som har boet i det tidligere børnehjem på Vesterbakke i Broager og som blev anerkendt for sin kunst og kunstneriske udvikling og som underviser i tekstilkunst. Hun døde i 2012 på Helnæs. Du kan læse mere om kunstneren ved at klikke her   https://www.fyens.dk/assens/Et-spoergsmaal-om-liv-eller-doed/artikel/362329

I IT-cafeen hænger der et maleri som Lars Jensen har malet. Han er nok mere kendt under kunstnernavnet L:Ron:Harald og bedst kendt som rapper og forfatter. Han er født i Sønderborg og bor i Sønderborg.

Et maleri af Ole Prip Hansen, Sønderborg kan ses i det store foredragslokale på 1. etage.

Desuden hænger de 57 Broager profiler i den tidligere byrådssal – disse profiler bliver omtalt i en anden tekst – og i lokalet ved indgangspartiet til Broagerhus er der hele tiden Pop Up udstillinger med lokale kunstnere.

Når man ankommer til Broagerhus, bliver man modtaget af en træskulptur, der blev lavet i 2012 ved det 1. Internationale Træskulptur Symposium i Sønderborg af kunstneren Dorthe Hedensted Lund fra Emmerlev.

Træskulpturen hedder Det dansende par og viser at der er liv i Broagerhus.

Af Kaj Østergaard (Fotos: Anders Hilmer Hansen)