BROAGER.DK

12 – Kunst på Broagerland: Wood Sculptures lille træmand

Lille træmand

Af Kaj Østergaard

På Illerstrandvej – ved opkørslen til Klør-Fire – har der siden juli 2018 stået en lille træmand og spejdet ud over Flensborg Fjord. Måske er det foråret eller cykelfærgen han spejder efter?

Den lille træmand er resultatet af en uges arbejde ved det 7. internationale Wood Sculpture symposium i Sønderborg, hvor spånerne fløj rundt i luften foran et stort publikum.

Til symposiet var der udvalgt 10 kunstnere fra 10 lande som arbejdede i larmen fra fræsende motorsave og pudsemaskiner samt rødglødende stemmejern.

Den Tyrkiske kunstner Cem Erkal forvandlede – i løbet af ugen – en trækævle, til et flot kunstværk som blev en stor attraktion blandt publikum på havnen i Sønderborg.

Cem Erkal blev inspireret til at lave den lille træmand, ud fra et hundredårigt foto af en lille mand i Amerika. Manden mindede om en børnearbejder som Cem Erkan samler fotos af.

De ti kunstværker blev udloddet til forskellige ansøgere i området, og Foreningen af Grund- og Sommerhusejere i Iller og Brunsnæsområdet samt Brunsnæs, Iller og Busholm Landsbylaug (BIB) var så heldige at modtage Cem Erkals kunstværk.

Under symposiet blev Cem Erkal inviteret på besøg i området ved Iller Strand, hvor han så Cathrinesminde Teglværk, og da det egentlig var Cem Erkals mening at den lille mand – eller børnearbejder – skulle have en skruenøgle i venstre hånd, blev den lille mand i stedet for udstyret med en mursten i venstre hånd.

Foreningen af Grund- og Sommerhusejere i Iller og Brunsnæsområdet samt Brunsnæs, Iller og Busholm Landsbylaug blev hurtigt enige om placering af træskulpturen, så nu står den lille træmand på Illerstrandvej og skuer ud over Flensborg Fjord.

Af Kaj Østergaard