BROAGER.DK

Events / Det levende Teglværk
Kategorier

Dato

23 jul 2023
Afholdt!

Tidspunkt

10:00 - 16:00

Det levende Teglværk

Fem landsbylaug med flere end 50 frivillige gennemfører Det levende Teglværk tre dage i juli (21.-23. juli).

Selvom Museum Sønderjylland har lukket Cathrinesminde Teglværk for at spare i år, så bliver der levende teglværk på Broagerland i juli.

Initiativgruppen fra landsbylaugene på Broagerland har nemlig taget sagen i egen hånd. Og den 21.-23. juli vil flere end 50 frivillige være iklædt tøj fra omkring år 1900 for at vise og engagere de besøgende på Cathrinesminde, hvordan mænd, kvinder og børn levede og arbejdede sammen omkring teglværket dengang.

Det Levende Teglværk får lokaler og område stillet gratis til rådighed af Museum Sønderjylland, og takket være donationer fra Nordea-fondens lokalpulje, Andelskassen, Linak og Cathrinesmindes Venner kan de tre dages program gennemføres, uden at landsbylaugene får penge i klemme.

Den 16. maj var de flere end 50 frivillige hjælpere inviteret til opstartsmøde i teglværket, hvor initiativgruppen kunne fortælle, at det forberedende arbejde er lykkedes. Initiativgruppen består af Ingebeth Clausen, Sussie Sommer, Svend Aage Wollf, Vibeke Schlebaum og Henning Rasmussen.

-Vi er utrolig glade for, at turistattraktionen også lever i år. Men især er vi glade for, at de frivillige fortsat har lysten. For det er de frivillige ildsjæle, vi frygtede at miste, hvis vi ikke fik gennemført Det Levende Teglværk i år. Det har derfor været af vital betydning at opnå økonomiske opbakning. Den opbakning er af afgørende betydning, understreger Henning Rasmussen på vegne af initiativgruppen. Sponsorbidragene betyder nemlig også, at der for første gang ikke opkræves entre. Oplevelsen i juli bliver gratis for alle.

Det Levende Teglværk byder på disse faste publikumsoplevelser:

  • Den gamle æltemølle trækkes rund af hest to gange hver dag. Ved æltemøllen er der hele dagen fremstilling af mursten ved håndstrygning og stenene lægges til soltørring inden de køres i tørreladen. Børnene kan stryge deres egne minimursten, som de kan få med hjem.

 

  • Der er et historisk køkken, hvor der er fyret op i det gamle brændekomfur, hvorpå der laves en gammel sønderjysk ret, som man kan smage. Der er også fyret op i den gamle gruekeddel, så man kan prøve at vaske tøj på et vaskebræt.

 

  • Der er indrettet skolestue anno 1900 med lærerinde og materialer til anvendelse.
  • Selve udstillingen med æltemaskine, ringovn og tørreloft er bemandet med de frivillige rundvisere, som til dagligt betjener museet.
  • Arbejderboligerne (i 3 forskellige tidsaldre) er bemandet med frivillige, der udfører håndarbejde som før i tiden og fortæller om forholdene den gang. Haverne ved arbejderboligerne er bemandet.
  • I opstillede telte bliver der lavet diverse gamle håndværk – der er udklædningstøj til de børn, der gerne vil se ud som dengang – der fortælling på sønderjysk – der er gamle legeredskaber (stylter, hesteskokast, tændebånd mv).
  • Hver eftermiddag kommer ”Tossemaries trio” og spiller folkemusik og opfordrer til deltagelse i gamle børnesanglege.

 

  • I Cathrines Cafe serveres kaffe/te, saftevand, fedtemadder m salt, hjemmebagte boller og hjemmebagt kage (bagt af de frivillige).