Broager.dk

Sjasket kål passer til årstiden

Et udsnit af de fremmødte til søndagscafé på Broagerhus.

Af Walther Jacobsen

Søndagscafeen på Broagerhus startede med en god gang Irish Stuve (å Sønnejysk: sjasket kål) som passede vældig fint til årstiden udenfor. Slud, blæst, råkoldt, så er det godt, man kan sidde indenfor i varmen på Broagerhus og kigge ud på vejret.

Historiker Mikkel Leth Jespersen, medforfatter til den sønderjyske søfartshistorie,  fortalte om sønderjyske kaptajnsfruer på langfart, og de var på langfart. Sydamerika, Sydafrika, Kina hvor de ledsagede deres mænd, som var kaptajner på disse skibe.

Skibene de sejlede var primært lavet i Aabenraa, Sønderborg, Haderslev og af meget høj kvalitet. Kaptajnerne på skibene stammede også primært fra disse egne.

En tur til Kina kunne tage ca. 115 dage. Ankommet til Kina sejlede de med varer mellem Kina og de omkring liggende lande. Sådanne ture kunne tage op til tre år, inden de var hjemme i Danmark igen, så derfor valgte nogle kaptajner at tage deres fruer med på langfart. Et interessant foredrag hvor livet ombord og i land var beskrevet i dagbøger fra kaptajnsfruerne.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing