Broager.dk

Ach, du lieber Augustin

Af Kaj Østergaard

Det meste er skyllet i havet. (Fotos: Kaj Østergaard)

I weekenden besøgte jeg det elskede Kragesand, spændt på at se området efter den store stormflod, der dog ikke var så voldsom, som den 13.november 1872, hvor vandet stod 3.6 meter over daglig vande og skyllede et par huse i havet. Dengang endte meget bohave på den anden side af Flensborg Fjord.

Dette års stormflod skyllede en masse sand, træer og grene op på stranden, som nu er omdannet til en sandstrand.

Når man går i østlig retning hen mod liebestunnelen, er vejen helt ødelagt, og liebestunnelen er lige til at græde over. Stort set hele liebestunnelen er nu væk og skyllet i havet. Den kan ikke genskabes, er min vurdering.

Liebestunnelen

Liebestunnelen er blot 300-400 meter lang, men den flotteste del af den 74 km lange Gendarmsti. Her er der en masse skæve og krogede træer, som efeu klatrer op af, så det er en hel eventyrsti.

I 2018 kom denne del af Gendarmstien, på Realdanias liste over 50 udvalgte og unikke naturoplevelser i Danmark.

I fordums tid forestiller jeg mig, at Augustin har gået en romantisk aftentur på liebestunnelen med sin fräulin og andre kærlighedspar. Ser Augustin liebestunnelen i dag, vil han nok bryde ud i sang:

Oh, Du lieber Augustin
Augustin, Augustin
O, du liber Augustin
Alles is hin!
Geld is weg, Mädel ist weg
Alles is hin, Augustin
O, du Lieber Augustin
Alles is hin!

Mennesket ved havet

I den vestlige retning af Kragesand, blev der sidste år opsat en slags landart ved stranden. Nogle store sten blev sat sammen, så de ligner en mand der kigger ud over Flensborg Fjord. Lidt i stil med Svend Wiig Hansens ”mennesker ved havet” på Hjerting Strand ved Esbjerg, eller en stor Michelin mand.

Nu har stormfloden slået ”stenmanden” til plukfisk, så han nu ligger på jorden.

Fatamorgana ved Kragesand

Lige før liebestunnelen – ved pumpehuset- troede jeg at jeg så et fatamorgana, selvom termometeret kun stod på 10-12 grader. Foran mig stod der nemlig en mand med fire hoveder!

Var han nu skyllet op på stranden under stormfloden, tænkte jeg?

Ved nærmere eftersyn viste det sig at ”manden” var en sten med fire forskellige hoveder der var mejslet frem ved de fire hjørner på stenen, der er sat oven på en anden sten.

Jeg har ikke set dette kunstværk før, så det må være sat op i år. Dog synes jeg, at jeg har set noget der ligner, så jeg har en ide om, hvem kunstneren er.

Nu kan læserne kigge på kunstværket og komme med deres bud på kunstneren.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing