Broager.dk

Din værdi som menneske måles ikke i tal

59 elever med forældre har i dag torsdag været samlet til dimissions-festen på Broager Skole. De 59 unge siger Broager Skole farvel – og skal videre i deres liv efter sommerferien.

I 10. klasse, på efterskole, i en ungdomsuddannelse eller noget helt andet. Og forældrene kan sige farvel til Aula – skolens elektroniske (af nogle forhadte) infokanal.

Ditte Skyum, skoleleder på Broager Skole, sendte de 59 afsted både med ros og en appel – en appel om at være bevidste om, hvad fællesskab betyder for én selv i resten af livet.

I dimissionstalen sagde Ditte Skyum bl.a.:

– I er lige gået herind i aulaen til sangen af Kim Larsen nemlig, ”De smukke unge mennesker”. Her lyder teksten:

Og nu er de blevet voksne
Ligner ikke mer’ sig selv
Stemmerne er forandret, men
Vi kender dem alligevel

Og det kan han ham den gode Kim Larsen have ret i – i hvert fald det med stemmerne – og at vi kender jer, I kender hinanden.

I er ikke voksne

Men … I er ikke voksne, det skal I heller ikke være – I er smukke unge mennesker. Unge som har glædet sig til, at prøverne er i hus, I har glædet jer til sidste skoledag med karameller, I glæder jer nu til galla med efterfølgende sommerferie.

Fællesskab og ansvar, men også hygge er faktisk også nogle af de ord der kendetegner jeres årgang.

En anden ting, der kendetegner jer er også ansvar (og ja, jeg ved,at det ikke altid er træerne, der vokser ind i himlen) – men I skal have stor ros for både skriftlige prøver – vagthavende lærerne melder om godt udvalg af slik, god ro og orden og mødestabilitet, men også ros for sidste skoledag, som både var traditionel og nytænkende – underholdende – og I havde styr på planlægningen. TAK – det gør det simpelthen sjovere at være skoleleder.

Men, lur mig, om I ikke også synes, at nu er kapitlet på Broager skole ved at være slut. Der venter en helt ny verden rundt om hjørnet, hvor det måske enten hedder 10. klasse, efterskole eller ungdomsuddannelse – i hvert fald skal I alle nye steder hen. Det er både spændende, men for nogle også vemodigt.

Jeres liv har været meget skemalagt og trygt. I kender hinanden, I kender de voksne omkring jer – jeres forældre kender kammeraterne – og nu sker der noget andet. Det er I klar til.

Det måles ikke i tal

I har den seneste måned været til afgangsprøver, som alle er afsluttet med en karakter. En karakter, som I enten syntes var fortjent, bedre end forventet -eller måske dårligere end I selv forventede.

En karakter siger noget om et øjebliksbillede, men den siger ikke noget om, hvem I er.

Den fortæller ikke om I har en har en skidt eller god karakter som menneske: Man får ikke karakter for at være et godt og ordentligt menneske, en god kammerat, for at arrangere gode ting i klassen. Her får man ros og anerkendelse – men det måles ikke i tal.

En god karakter er noget man danner gennem livserfaring. Gennem mødet med andre mennesker – og det er når man skal tage valgene, man skal træde i karakter.

I har ansvaret for jer selv

I skal huske, at I har ansvaret for jer selv. For jeres egne handlinger og valg – men også for, hvordan I påvirker jeres omgivelser. Faktisk er man forbavsende lidt i kraft af sig selv, men man er meget mere i kraft af fællesskaber.

Fællesskaber – noget man er sammen om, nogle man gør noget sammen med – betyder meget i vores liv. Vi spejler os i hinanden og oplever sider af sig selv og andre, som man kan lide og som man beundrer. Fællesskaber er vigtige for, at vi som mennesker, kan forme hinanden og os selv. Men i fællesskaber ligger også et stort ansvar – ansvar for, at man er den bedste udgave af sig selv.

Fællesskaber kan også være bøvlede og svære. Det kan være svært at finde sin plads, det kan tage tid, men indsatsen er vigtig…. Nogle gange lykkedes det, andre gange kan man stå som tilskuer til fællesskabet. Det er ikke altid let – men husk i morgen er der også en dag……

Lige om lidt skal i alle sammen ud i nye fællesskaber, hvor I ikke længere er defineret af de mennesker, I plejer at omgive jer med.

Jeg vil derfor opfordre jer til at kigge jer selv i spejlet og reflektere lidt over, hvordan I er den bedste udgave af jer selv overfor potentielt nye venskaber og fællesskaber. Tænk over, hvordan fordommens briller kan blive mere klarsynede og I kan indgå på ny i nye sammenhænge.

Vær modige

Mit råd til jer er, at I skal huske, hvad I har med jer. I skal huske jeres kammerater fra Broager Skole. I skal også huske at se jer selv i spejlet – og være glade for det I ser.

Husk på, at græsset ikke altid er grønnere ved naboen – men det er grønnest, der hvor I selv vander det.

I skal nu ud og mærke ungdommen for alvor. Vær modige, vær jer selv og vand græsset.

OG som Søren Kierkegaard sagde” Livet skal leves forfra og forstås bagfra”

Jeg håber og ved, der ligger nogle fantastiske år foran jer.

 

Der skal også herfra lyde stor ros til de lærere og pædagoger, der sammen her på Broager Skole har været med til at forme jer til dem I er i dag. Det har I gjort godt! I har holdt af, holdt ud og holdt om.

Tak for lån

Og kære forældre.

Tak for lån af jeres børn og nu unge mennesker.

Det er måske ikke altid, at I har været enige med os- det er også okay. Det vigtigste er dialogen og samarbejdet.

Husk på, at jeres børn ikke er voksne. De har fortsat brug for guidning, rammer og omsorg – ligesom I plejer.

Aula forsvinder – i hvert fald hvis det er jeres sidste barn her på skolen, I sender afsted i dag. Jeg er sikker på, I ikke kommer til at savne Aula – men noget andet træder i stedet – og det er den nye verden, hvor man pludselig ikke kan se børnenes konto mere, hvor de selv skal tjekke e-boks, og hvor vi som forældre bliver hægtet mere og mere af. Se navlestrengen hænger i en tynd tråd. Det klarer I også 😊

Og tilbage til jer, kære unge mennesker, hvis I ikke helt kan slippe Broager Skole, så kom og vær med til afslutningen udenfor i morgen kl 9.30. Vi har altid brug for ekstra stemmer til at synge feriesangen 

Held og lykke til jer alle.

 

 

 

 

 

 

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing