Broager.dk

Et fantastisk hus – i luksusudgaven

Af Kristian Pallesen

Fredag den 3. maj åbnede Broagers nye samlingssted for naturelskere. Formidlingshytten for naturoplevelse omkring søen Loddenmose blev indviet.

100 børn, pædagoger og voksne fik en fornøjelig formiddag, og fem naturvejledere fra kommunen skabte en formiddag, hvor den nye hyttes faciliteter blev afprøvet – og bestod!

På Nordals har vi Mjels pumpehus, som det lokale landsbylaug har sammen med Ove Jensens naturfond. Nu har vi takket være Broager Udviklingsforum Loddenmose-hytten, som jo er et fantastisk hus. I luksusudgaven, bemærker naturvejleder Andreas Hermann og glæder sig over, at der er muligheder og ønsker om at udvikle den grønne plet ved hytten og søen for publikum.

-Nu bliver det nemt. Man skal ikke selv have ting med sig. Tingene er til stede, hvor de skal bruges. Det vil lokalbefolkningen også finde ud af. Man kan tage kaffen med og få en ny oplevelse. Det er fantastisk flot, for at have et hus af den slags midt i lokalsamfundet i Broager betyder jo, at naturen bliver lettere tilgængelig.

En stor tak til Broager Udviklingsforum for at sætte naturen på dagsordenen, lige netop her. Det er ikke fordi vi mangler natur, men vi mangler den mulighed at tage nemt ud i naturen. Hytten giver en oplevelse af, at naturen ikke er et sted, man skal rejse efter, men er der, hvor man bor.

I har gjort naturen til en hverdagsting ved at bygge hytten. Vi kan se det i dag, hvor der har været 100 børn fra børnehaver og skolen. De har været med til at undersøge dette fantastiske åndehul, Broager byder på. Det er fedt for én som mig, som tager skoleklasser, turister og borgere med på tur i naturen, siger Andreas Hermann til Broue Tidende. Hytten bliver allerede i næste uge tilføjet som et udflugtsmål på kommunens App om naturen.

Naboerne er taget med på råd

Daniel Staugaard, idemand til projektet, afsøgte også holdningen til placeringen. Tre andre steder omkring søen var i spil. Men fik ikke nabo-opbakning. Men placeringen på det grønne areal for enden af Stærevænget er supergod.

-Det er en perfekt placering, hytten har fået. Hytten og omgivelserne er afskærmet til tre sider, og om pædagoger i dag har sagt, så er det rart, at de ikke kan stikke af til alle sider, nævnte Daniel Staugaard i sit indlæg ved indvielsen.

De næste initiativer

-Hytten er første skridt, synes jeg. For der er udviklingsmuligheder. Der er ønsker om at få en lille bro ud i søen, så det bliver lettere at fiske med fiskenet. Det vil vi prøve at finde midler til.

Der skal måske også være nogle langborde på udearealerne ved hytten, der bliver måske behov for et toilet, og der kan sagtens være nogle plancher rundt om søen, så der bliver fortalt historier om det, man ser og får nogle oplevelser, når man går rundt om søen, også som hundelufter.

Vi prøver at etablere et forum, Loddenmoses Venner, et fællesskab med pædagoger, skolelærere, naboer og andre interesserede, som kan støtte op om hytten og aktiviteterne omkring naturen, varslede Daniel Staugaard.

Det lykkedes – i tide

Forberedelserne har været mange og har hvilet på skuldrene af Erik Krogh.

-Byggefasen er altid spændende, vi startede i oktober. Tidsfristen kom til at spille en rolle, og jeg gravede personligt den rende, der var starten på udgravningen til fundamentet. Kommunen fik et billede som bevis på, at vi kom i gang, fortalte Erik Krogh.

– Vi var udfordret af vejret både før og efter jul. Og takket være aktive håndværkere fik vi skabt løsninger, så økonomien hang sammen. F.eks. havde vi tænkt en anden tagløsning, men jeg synes, vi er lykkedes med en pæn konstruktion.

Friluftsrådet kom ind over, at plancherne fik vi i et samarbejde med kommunens naturvejleder Andreas Hermann lavet tekster til og hjælp til at producere. Det har været et spændende projekt at få til at nå sammen. Så stor tak til håndværkerne.

 

”Byen i naturen – naturen i byen”

Ved indvielsen oplyste  formanden for Broager Udviklingsforum, Christel Leiendecker, at det hele begyndte med bystrategien for Broager.

– Byen i naturen – naturen i byen er et vigtigt afsnit. Og vi fik nogle midler til at komme i gang. Vi håber, det giver en merværdi for vores børn, unge, familier og bedsteforældre, som har lyst til at udforske naturen i området Loddenmose.

-Jeg håber, at hytten kan bidrage til, at flere får glæde af livet omkring søen, og at I naboer får en god oplevelse af det liv, der bliver omkring hytten.

Jeg vil takke Daniel (Staugaard) for initiativet. Det er en berigelse for Broager. Og ikke mindst vil jeg takke Erik (Krogh), som har været tovholder i hele bygningsfasen fra de første streger til det færdige resultat. Uden jer kunne vi ikke stå her i dag til indvielsen, sagde Christel Leiendecker og rettede en varm tak også til håndværkere og sponsorer.

Håndværkere er: Aj-Byg, Keld Ebbesens Efterfølger, Ole Jensen El-Service, RC-Multiservice, Sønderborg Bad og Varme. Sponsorer er: Matzen Tegl, Egernsund -Wienerberger, SvaneTegn, Broager Vandværk.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing