Broager.dk

Hjælpen til stormflodsskader er nu på vej

Foto fra stormfloden – fra Sønderborg Kommune.

Sønderborg Kommune deltog torsdag den 18. januar 2024 sammen med andre kommuner, som var ramt af stormflod i oktober 2023, i et møde med miljøministeren for at få svar på næste skridt omkring regeringens stormflodshjælp. Borgmester Erik Lauritzen har et håb om, at noget af genopbygningen kan startes op snarest – om en måneds tid.

Oprydningen og nogle af de mindre skader efter stormfloden i oktober 2023 er ordnet i Sønderborg Kommune, og nu ser det ud til, at der også snart kan ske noget for de større genopbygningsprojekter. Det er meldingen efter et møde med miljøministeren i går i København, hvor borgmestre fra de stormflodsramte kommuner deltog – skriver kommunen i en pressemeddelelse i dag fredag.

– Sønderborg Kommune er klar til at gå i gang med arbejdet, men vi har ventet på en afklaring fra staten. Der er vi kommet et skridt videre, for det var et godt møde, hvor miljøministeren lyttede til os – og de andre kommuner. Ministeren forstod budskaberne, og han signalerede tempo. Vi blev stillet i udsigt, at vi i løbet af et par uger får materiale i forhold til ansøgninger, krav og processer for at søge stormflodshjælp. Så jeg har et håb om, at vi om en måneds tid har den nødvendige sikkerhed for at påbegynde arbejdet med de større projekter, siger Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen.

I regeringens finanslovsaftale er der afsat en pulje til stormflodsramte kommuner på 125 mio. kr. samt en låneramme på 375 mio. kr.

Stormfloden i oktober 2023 førte til markante oversvømmelser mange steder i Sønderborg Kommune, som betød omfattende ødelæggelser og skader. Der er blandt andet sket skader på asfalt- og grusveje, vandrestier, cykelstier, rekreative områder, broer, havne, badebroer og kommunale bygninger. Sønderborg Kommune har opgjort stormflodsskaderne i kommunen til over 80 millioner kroner.

Sønderborg Kommune ønsker, sammen med de andre kommuner, at der også speedes op på næste skridt.

– Fra alle sider blev det påpeget væsentligheden af forebyggelse, der handler om kystbeskyttelse i de udsatte områder. Det handler både om at undgå for meget bureaukrati i forhold til kystsikring samt ønsket om at få hastighed på godkendelsesprojekter ved statslige styrelser og direktorater, så den nødvendige sagsbehandling ikke skal tage mange år. Samtidig er der et stort ønske om, at der findes finansieringsmodeller, så vi i fællesskab kan imødegå de kæmpe store udgifter, kystbeskyttelse vil koste, siger borgmester, Erik Lauritzen.

Borgmesteren vil snarest orientere Byrådets partier om mødet.

Fakta:

Torsdag d. 18. januar 2024 var borgmestre fra de kommuner, som var ramt af stormflod i oktober 2023, inviteret til møde med Miljøministeren i København.

Følgende kommuners borgmestre var inviteret med til mødet: København, Hvidovre, Dragør, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj, Greve, Solrød, Køge, Stevns, Faxe, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund, Lolland, Langeland, Svendborg, Ærø, Faaborg-Midtfyn, Assens, Middelfart, Fredericia, Kolding, Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Bornholm.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing