Broager.dk

Masser af liv på Cathrinesminde Teglværk

I nedenstående artikel har Kaj Østergaard været en tur forbi Cathrinemindes Teglværk og beretter om hans oplevelser i går fredag.

Billederne er ligeledes alle taget af Kaj Østergaard.

Der er både lørdag og søndag mulighed for selv at opleve det beskrevne.

Mere end 50 frivillige fra de fem landsbylaug på Broagerland pustede fredag nyt liv i Cathrinesminde, så det blev til Det Levende Teglværk, der tiltrak 500 gæster.

Museum Sønderjylland besluttede i efteråret 2022 at Cathrinesminde Teglværk skulle holdes lukket i hele 2023, grundet de stigende energipriser. Heldigvis stiller Museum Sønderjylland lokaliteterne gratis til rådighed for Det Levende Teglværk, der holdes fra d. 21 – 23 juli i tidsrummet 10-16.

Kulisserne er de samme som i årene 1982-1984, hvor teglværkspillene ”Til arbejdet, liv eller dø” blev opført på Cathrinesminde Teglværk af amatør skuespillere, med stor succes. Dette lagde grundstenen for at Cathrinesminde Teglværk åbnede som teglværksmuseum for 30 år siden – den 19. august 1993.

I 2017 lavede de fem landsbylaug på Broagerland, Cathrinesminde til Det Levende Teglværk, som en aktivitet under det store Spejdernes Lejr på Kær Halvø. Dette har medført, at Det Levende teglværk er blevet gennemført hvert år siden, hvor der er lagt sten på sten, så Det Levende Teglværk har udviklet sig kraftigt.

Der er i årenes løb indkøbt telte og syet tøj til de frivillige, så de ligner personer omkring år 1900.

I år har Det Levende Teglværk modtaget donationer fra Nordea-Fondens lokalpulje, Andelskassen, Linak og Cathrinesmindes Venner, så der er gratis entre til Det Levende Teglværk.

Til arbejdet, liv eller død

De flere end 50 frivillige, gik fredag til arbejdet med Det Levende Teglværk, som det gjaldt liv eller dø.

På forskellige tidspunkter var der aktiviteter rundt på hele Cathrinesminde Teglværk, både indendørs og udendørs i fint sommervejr.

Der var en hestetrukken æltemølle  der æltede leret, så det kunne bruges til at lave minimursten, en aktivitet der var populær blandt de mange børn. De kunne også se hvordan man laver mursten ved strygebordet.

Andre fik en gennemgang af det indendørs valseanlæg og formeriet, eller besøgte tørreloftet over den gamle ringovn.

Ved arbejderboligerne var der opstillet telte, hvor nogle kunsthåndværkere lavede flot pileflet. I år deltog der også en kunsthåndværker der snittede i træ – lige noget for børnene. I køkkenhaverne blev der luget og høstet årstidens grøntsager.

Inde i arbejderboligerne blev der vist rundt, og samtidig var både sypiger og knipledamer i gang med at fremvise flot håndværk. her faldt også dagens replik fra en lille dreng, som besøgte arbejderboligerne sammen med bedsteforældrene. Da han så arbejderboligerne, stillede han spørgsmålet: Hvor er fjernsynet?

I skolestuen huserede skolefrøken Asta, hvor børnene kunne lære at skrive skønskrift med blyant eller blæk, eller høre en eventyrfortælling på sønderjysk.

Rundt på hele teglværket kunne man lege med gamle legeredskaber, eller høre Tossemaries Trio. Udfyldte man en tipskupon, kunne man vinde en lille stofpose med gevinst i.

I det historiske køkken blev der budt på smagsprøver fra det gamle brændekomfur, ellers var Cathrines Cafe et trækplaster med kaffe og kage, eller rigtig teglværksmad – fedtemadder og kaffepunch.

Ingebeth Clausen fra styregruppen oplyser, at 28.000 har besøgt Det Levende Teglværk på Face Book i år. Hun skønner at fredagens besøgstal er 500 gæster.

Det Levende Teglværk holdes også den 22. og 23. juli fra klokken 10-16, hvor styregruppen igen håber på stor opbakning til dette gratis arrangement.

Vejrudsigten for weekenden er lidt ustadig, men for en teglværksarbejder findes der kun mottoet: Til arbejdet, liv eller dø.

Tak til Kaj Østergaard for endnu et fint indlæg til broager.dk

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing