Broager.dk

Musikken og sang skal fylde på Broagerland

Marcus Nygaard Pedersen.

Af Kristian Pallesen

For få uger siden vakte organisten ved Broager kirke, Marcus Nygaard Pedersen, en vis opsigt ved at udbyde ikke færre end tre koncerter i kirken i denne måned.

Den første koncert er i morgen søndag den 11. juni med kirkens eget kor. Herefter fulgte en koncert med orgelelever, og endelig sluttes der af den 21. juni med en usædvanlig flot koncert med trioen Alterne fra Helsinki.

-Det er lidt af et tilfælde, at vi fik tre koncerter på programmet, erkender Marcus Nygaard Pedersen, men signalet er bevidst. Han vil rigtig gerne bidrage til, at musik og sang fylder mere i folks liv, for børn som voksne. Og mere er på vej.

Marcus har været organist i Broager i godt et år. Korarbejdet er styrket, og hans plan er at lave en slags korskole i Broager. Den kan vise sig at blive virkelighed måske allerede fra foråret 2024. Men mere om det senere.

I morgen er der ca. 14 i koret, som giver en koncert i Broager kirke kl. 17. I ca. 45 minutter vil koret synge værker, der spænder over i omegnen af 400 år. Fra Händel til nutidens Lyse Nætter og Titanic.

Hvis det er længere tid siden, at man har hørt koret, så vil man opleve, at det har forandret sig.

-Det lyder som vi er blevet et større kor. Det er vi ikke. Men koret synger bedre. De har det rigtig godt med hinanden. Derfor har de smidt nogle af hæmningerne og synger bedre igennem. De har lyst til at blive hørt. De er glade for at synge, siger Marcus Pedersen.

Begyndte som 14-årig

Selv fik han interessen for musik som 14-årig. Ved at spille hård rock. Heavy metal.

-Jeg startede nok med Metallica, og jeg fik min første guitar og guitarforstærker. Det med at spille rigtig højt var bare fedt. Jeg kom ind i et band med hård musik. Og fortsatte så med mere elektronisk musik og kom til at spille mere og mere klaver. Så kom den klassiske musik. Jeg var stor fan af de største symfonier. Det er så stort. Og hvad er så det næste store instrument, man kan spille på. Det er et orgel. Det er det største instrument, vi overhovedet har.

Orgelklub

Derfor har han også igangsat et hold med orgel-elever i Broager. Hans interesse for orgler smitter selvfølgelig også af i koret. Tre af de fem orgel-elever er fra koret. Og deres orgelspil bidrager positivt til også at højne korsangen.

Desværre er orglet i kirken lukket ned. (læs andet sted på Broue Tidende), og koncerten med orgeleleverne den 15. juni bliver aflyst, til stor ærgrelse for alle. Men orgelskolen fortsætter. Organistens håb er at samle et nyt hold i 2024.

Korskole

Koret synger hver søndag og giver sædvanligvis to koncerter om året. Derudover deltager koret i børnegudstjenesterne på torsdage kl. 17 i Broager kirke. Det er med til at give dem erfaringer med at optræde for publikum.

Jeg vil gerne dele koret op i de yngste og de ældste. Der er stor forskel på, hvad man kan efter to år eller fire år. Så i efteråret skal de deles op, så især de ældste forstår at synge i mindre grupper, så de bliver endnu bedre.

Mit håb er fra foråret 2024 at kunne have et samlet tilbud, der spænder over alder og formåen, hvor man hele tiden bliver bedre til sang fra 1. klasse til afgangsklasserne og starten på ungdomsuddannelserne.

Musikken skal leve på alle planer. Jeg var højskolelærer, før jeg blev organist. Og højskolesangen er populær. Ved den seneste formiddag i Sognegården med højskolesang, var der mere end fuldt hus. Der kommer flere og flere. De voksne nyder sådan en formiddag, normalt den 2. fredag i måneden. Der kan sagtens være dybde i livets forhold gennem højskolesangen. Også den skal der også være plads til.

En alsidig organist

Med ansættelsen af Marcus Nygaard Pedersen har Broager fået en organist, der favner bredt. For udover de lokale initiativer og aktiviteter, så laver han musicals i Århus ved Århus musical Teater. – Hvor vi lige har haft premiere på vores musical nr. 2. Jeg laver også foredrag om musik – alt fra Beatles til Wagner. Jeg spiller til en række højskolesang-arrangementer, og så laver jeg formidlingsvideo af klassisk musik som er rimelig højkulturel.

Det er en klassisk musik, som ikke så mange lytter til normalt og som flere gerne skal se pointen i og forklaringen på. Jeg er ved at gå i gang med tre nye videoer til et ensemble, fra større populære klassisk musik til det helt nye, så vi kommer ud til et bredere publikum.

Du kan se musikformidlingsvideoer fra Marcus Nygaard Pedersens hånd med Ensemble Pluma HER: https://youtu.be/d3xV8sJ75CU

Den finske trio

Som nævnt slutter den fiske trio Alterne koncert-udbuddet i kirken i juni. Onsdag den 21. juni tager Ida Marie Jessen, som er tidligere medlem af kirkekoret, sine to kollegaer i trioen med til Broager for at spille og synge elementer fra folkemusik, pop og ambient (stemningsfuld musik). Koncerten begynder kl. 19.30, og der er entre: 50 kr.

Det bliver en helt fantastisk aften.

-kp.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing