Broager.dk

Kirkens orgel har fået skimmelsvamp

Marcus Nygaard Pedersen lukker orglet, som nu skal renses.

Af Kristian Pallesen

Jeg er blevet hjemløs organist – en organist uden orgel, fortæller Marcus Nygaard Pedersen, som i sidste uge fik besked om, at orglet i Broager kirke nu er lukket på ubestemt tid. Årsag: Orglet har fået skimmelsvamp.

-Vi må derfor ikke bruge det. Orglet blæser luft ud, og det vil sige, at den luft fordeles i hele kirkerummet. Så indtil orglet er renset, må det ikke bruges. Derfor er orgelkoncerten den 15. juni aflyst. Det bliver nu meddelt, oplyser organisten og forudser at rensningen kan strække sig over måneder.

-Det er jeg godt nok ked af. Vi har et klaver. Og det skal nok gå. Vi er ved at finde ud af, hvordan problemet kan løses. Alle piber skal tages ud. Vindladen med luften skal vi også have istandsat, så nu venter vi på håndværkere og orgelbyggere, som kan reparere orglet.

-Hvordan opdagede du skimmelsvampen?

-Jeg vidste godt, at det 55 år gamle orgel ikke har haft større renoveringer siden det blev bygget, og sædvanen er, at man hvert 30. år går et orgel efter i sømmene. Det har vi ikke gjort i Broager. Men konkret var det en orgelbygger, der opdagede skimmelsvampen i sidste uge, da han var ved at undersøge, hvad der skal til, for at orglet kan spille i endnu 60 år. Han åbnede orglet nogle steder, jeg ikke plejer at være til daglig.

Der er rimelig meget mekanik i et orgel, som selvfølgelig bliver slidt, fordi det bliver brugt. Det er træ og metal, der udvider sig og trækker sig sammen på grund af temperaturudsving. Og så har vi en rigtig stor og dejlig kirke i Broager, og det vil sige, at kirken er rigtig dyr at varme op, indtil vi forhåbentlig om ikke så længe får installeret fjernvarme i kirken. Nu får vi en ekstraregning og skal først reparere, før vi kan komme videre.

Marcus Nygaard Pedersen ved det kulturhistorisk vigtige orgel.

Spiller med fødderne

Orgelklub Broagers elever var rigtig kede af det i går, da de fik at vide, at orglet er lukket. På et orgel spiller man med fødderne, gerne i dansesko. Det gør man jo ikke på et klaver, som vi nu er nødt til at bruge, mens orglet ikke kan bruges.

Orgel-eleverne får et års gratis undervisning, fordi der generelt i stiftet og i Danmark er udsigt til stor mangel på organister til landets kirker. Man siger, at vi om ti år mangler 1.000 organister. Og jeg gad jo godt, den dag jeg skal giftes eller ikke er her mere, at der er én, der kan spille.

Jeg synes jo, det er et dejligt instrument, og at flere skal have lov at prøve det. Alene det at folk får mere musik og glæde ved musik, det er det, jeg brænder for.

Vi har fem elever nu og syv på venteliste. Flere er fra Sønderborg, og til dem har jeg sagt, at de skal prøve at få en plads i Sønderborg, for jeg vil hellere prøve at finde elever, der bor i Broager eller på Broagerland. Vi gør en del for, at vi kan tage et nyt hold ind næste år. Men først skal orglet fungere!

Den langsigtede plan

Planen, den langsigtede plan er også, at der skal komme et lille orgel placeret modsat det gamle orgel ud til kirkerummet. Vi har jo et kæmperum. Det er én af de største kirker på egnen, og orglet er ikke så stort. Så et lille ekstra orgel er den store plan og kræver bidrag af fondsmidler. Og Broager har jo en helt særlig historie, så vi tror på, det vil lykkes at skaffe midler. Om 5-10 år tror jeg på, at vi orgelmæssigt har fået kirken renoveret til nye højder og bliver ét af de bedste orgler i området, vi har de næste 60 år til glæde for alle, der benytter kirken.

Orgelfestival

Orgelfestivalen den 16. september afvikles i et samarbejde mellem orgelklub Broager og Christianskirken i Sønderborg, hvor unge kan prøve at spille på et orgel. Det er fedt for hele området, hvis vi får flere med, og den aflyste orgelkoncert den 15. juni var tilrettelagt sammen med Hørup kirkes organist.

Vil du læse mere om orglets historie, så kan du læse Marcus Pedersens artikel på linket her:

https://www.broagerkirke.dk/musik/orgel-i-broager-kirke

-kp.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing