Frode Sørensen, som sammen med Bendt Olesen har sikret Broager busten af I.P. Nielsen, indledte i aften sit foredrag med at rose lokalarkivet i Broager for en utrolig flot indsats og udstilling på Broagerhus.
En kæmpestor tak til lokalarkivet for hjælpen i forbindelse med prinsesse Benediktes besøg i lørdag, og så vil jeg gerne sige, at jeres store udstilling er imponerende. Det er super-dejligt. Jeg vil sende noget af takken videre til Anders (Caspersen. red.) og Ini som har leveret en del af de spændende ting i udstillingen, lige fra I.P.s hat til hans fortjenstmedalje i guld, som I.P. fik i 1943. Parret ejer HYTTEN ved Dynt Strand, som I.P. Nielsen købte i 1924.
Og så kan jeg sige, at jeg i dag har fået en mail fra prinsesse Benedikte, som skrev, at hun havde en pragtfuld dag i Broager i lørdags, fortalte Frode Sørensen.
– Jeg synes, vi alle kan være utrolig glad e for, at det gik så fint, som det gjorde i lørdags, sagde Frode Sørensen til de ca. 60 fremmødte til foredragsaftenen på Broagerhus om I.P. Nielsen.
Nævnes skal da også, at prinsesse Benedikte forlods havde afsat 20 minutter til at se udstillingen om I.P. på Broagerhus. Hun blev på Broagerhus i mere end en time og så udover udstillingen også filmen om I.P. Nielsen.
Med foredraget, som lokalarkivet og Historisk Samfund for Sønderjylland stod bag, opfyldte Frode Sørensen lidt af missionen – nemlig at udbrede kendskabet til I.P. Nielsens opvækst i Tybjerglille ved Næstved til hans liv som bager, hans rejser og ture bag tremmer, fordi han demonstrerede, til hans enestående indsats for først tyske og siden sønderjyske børn.
De fremmødte hørte selvsagt også om de tætte relationer, I.P. Nielsen havde til kronprinsesse Ingrid, og om hans indsats under 2. verdenskrig og som folketingsmand fra 21. september 1920 til april 1943.
– Den 18. april 1952, da er I.P. og mutter inviteret til indvielse af Gustav Johannsen skolen i Flensborg. De er dernede. De overnatter og bliver kørt i bil og har måske haft en fornemmelse. For med i bilen er der en sygeplejerske, og kort efter at de har passeret grænsen, da stopper I.P.s hjerte, og han dør den 19. april 1952. Ugen efter er der begravelse i Broager. Det var det største antal i fremmøde til en sådan begivenhed nogensinde på Broagerland.
Aviserne omtalte ganske fyldigt I.P.s liv og levned. – Det viser, hvilken fantastisk person han var. Han var respekteret over det hele. Især jer lokale kan være stolte. Man siger, det tager to generationer som tilflytter at blive sønderjyde. Men ingen stiller spørgsmålstegn ved I.P. Han var sønderjyde, da han døde. Ingen som helst tvivl.
© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing