Broager.dk

En festlig eftermiddag med prinsesse Benedikte

Vejret var den helt rigtige medspiller til dagens store velbesøgte begivenhed i byparken i Broager i dag den 22. april. H.K.H. Prinsesse Benedikte afslørede busten af I.P. Nielsen. Og der blev holdt taler med fokus på I.P.

Tillykke til Broager

Borgmester Erik Lauritzen takkede prinsessen for at forestå afsløringen og sagde bl.a.::

-Der Kindervater kaldte tyskerne ham, og noget af det vi bedst kender IP Nielsen for er netop hans arbejde for børnene. Altid med øje for de mindrebemidlede og for dem der altid kommer i klemme. Børnene.

Det er med stolthed, at jeg er med til at få rejst denne buste af IP. Her i Byparken i Broager. Jeg ved én, der ville have været endnu mere glad og stolt. Tidligere borgmester her i Broager Jørn Lehmann Petersen sidder helt sikkert på sin sky deroppe og glæder sig over at IP får sin hædersplads her i Parken.

Det er mit håb at masser af lokale borgere og ikke mindst børn vil stoppe op her og få et vigtigt stykke af vores historie fortalt. Ja måske få lyst til at vide mere om ham der IP. Og så ved vi jo også at de mange turister, vi heldigvis trækker hertil i disse år også vil vide mere om vores helt specielle historie og kulturarv.

Tillykke til Broager med en ny attraktion.

Lad os sammen passe godt på Busten.

Kunstner Vibeke Fonnesberg:

Vibeke Fonnesberg takkede i sit manuskript til sin tale for opgaven at skabe busten. Hun var sygemeldt, og det blev Frode Sørensen som formidlede hendes tak til alle, som har været samarbejdspartner i processen og forklarede, at hans tilnavn Der Kindervater er forklaringen på, at soklen har som hans bronzebuste hviler på, ”båret” af glade børneansigter. Det lød videre sådan:

I forbindelse med projekt Broager Profiler tilbage i 1997 har jeg tegnet et portræt af I.P. Nielsen.Udtrykket viser et opmærksomt og stærkt blik bag de tykke hinkestensbriller

Men hvordan så han egentligikke bare ud? Hvordan var han?

Her vil jeg læse det første afsnit af et citat af det radikale folketingsmedlem Gunnar Fog-Petersen:

”Færdes man i Rigsdagens vandrehal, bemærker man en lille, uanselig mand, let foroverbøjet, hjulende sig frem med et bekymret, halvt gnavent udtryk, et hængende overskæg og ofte med hænderne i lommen”. (Kærligt ment)

En lille mand!

Inden i ”den lille mand” boede der imidlertid en meget stor mand: en dreven politiker, en stor humanist og en visionær tænker. Et menneske med en betydningsfuld sag.

Så jeg måtte finde den store mand frem uden at svigte den lille mand.

I.P. Nielsens samarbejde i hjælpefonden med Dronning Ingrid er både eksemplarisk og legendarisk. Jeg er sikker på, at daværende Kronprinsesse Ingrid med sit store hjerte og sit skarpe blik for menneskelig elendighed, har fundet det værdifuldt at arbejde sammen med I.P.Nielsen. Ja, jeg tror de har nydt det. Dette historiske samarbejde fylder os sønderjyder med glæde og stolthed.

I.P.Nielsen var nok- som man siger- pære dansk, men han var i høj grad internationalt orienteret. Når det kom til børnenes tarv, var han ikke nationalist, han var verdensborger, han satte ikke grænser og skel mellem tyske og danske børn. De skulle alle have hjælp.

Jeg har boet i Broager i mange år og har nydt det. Dengang lød det : ”Broue’ det dau’e”. Og det tror jeg, stadig gælder. Bare se, hvordan brouringerne har sørget for det smukkeste vejr, vi kan ønske os! Stor tak for det!

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing