Broager.dk

Provsten: Håber på ny sognepræst til efteråret

Af Kristian Pallesen.

Provsten for Sønderborg provsti, Poul Gregers Geil, Sønderborg, er gået i gang med at skrive på stillingsopslaget, så Broager kan få en ny sognepræst.

Poul Gregers Geil har i nogen tid vidst, at det kunne komme på tale, at Stefan Klit Søndergaard ville få Kirkeministeriets godkendelse som ny sognepræst i landsognet Stenderup i den sydlige del af Billund Kommune. Han er derfor i fuld gang med at skrive stillingsopslaget.

-Jeg forventer stillingen besat til efteråret, for selvom der er mangel på præster og færre ansøgninger til ledige stillinger,  så er jeg fortrøstningsfuld med Broager. Det er et godt sted at være præst, siger provst Poul Gregers Geil, Sønderborg, til Broue Tidende.

-De kommende måneder skal vi have et puslespil til at gå op, så vi kan klare bryllupper, begravelser og gudstjenester. Vi trækker på områdets præster og evt. på hjælp fra pensionerede præster, oplyser provsten.

Glad og lettet

Selv er sognepræst Stefan Klit Søndergaard glad og lettet over, at det nu kan offentliggøres, at han har fået nyt job.

-Men det bliver også vemodigt at sige farvel til Broager, erkender han efter i dag at have været til sin sidste ”optræden” på plejecentret i Broager.

– Børnene er flyttet hjemmefra. Man ser sit liv i et helt andet perspektiv. Nu skal huset pakkes ned. Vi har boet i et slot. Inden den 1. juli flytter jeg til et almindeligt parcelhus. Til et landsogn med 1.000 indbygger og et konfirmationshold på 6-7 om året. Det bliver et nyt liv, siger Stefan Klit Søndergaard om sin fremtid og jobskiftet som 61-årig.

– Du sagde som 50-årig, at hvis man kan stole på det ”præsten prædiker”, så ville du gerne være præst i Broager de næste 20 år. Hvad er forklaringen på et jobskifte nu?

-Man skal altid sige, at man bliver. Og jeg ved fra tiden i militæret, at man skal videre. Man skal ikke blive. Nogen kommer jeg til at savne. En del er ligeglade, det vil jeg da tro. Og der er ting, jeg gerne ville have gjort færdige. Sådan må det være, når man skifter job.

– Hvor lang tid har jobskiftet været under vejs?

-Siden lige før påske. I dagene op til påske kørte jeg til Stenderup og Billund kirker for at opleve gudstjenesten og snakke med menighedsrådene. I påsken sendte jeg ansøgningen, og senest har jeg indviet ganske få kollegaer i mit jobskifte. Derfor er det en lettelse nu, at det er offentliggjort. At vi nu kan snakke om de praktiske spørgsmål op til min flytning fra Broager, fortæller Stefan Klit Søndergaard til Broue Tidende.

Han prøveprædikede på Dybbøldagen den 18. april i Stenderup kirke og holdt i øvrigt den samme prædiken i Broager kirke tre dage senere, den 21. april. Omdrejningspunktet var Alberte – Lyse nætter.

Han bliver sognepræst i Stenderup sogn og skal assistere i Grene kirke. Han bliver dermed også kollega/hjælpepræst til/for bl.a. Peter Fredensborg fra Nybøl, som er sognepræst i Billund kirke. Stefan Klit Søndergaards bedsteforældre boede i Agerbæk, altså i lokalområdet. Det samme gør fætre og kusiner. Og den nye sognepræst har været gæst hos menighedsrådets formand, i stalden og set køerne. – Ja, det er et landsogn. Jeg er ydmyg i forhold til opgaven. Og jeg glæder mig til udfordringen.

Afskeds-gudstjeneste den 9. juni

Søndag den 9. juni kl. 14 er Stefan Klit Søndergaards gudstjeneste i Broager. Tidspunktet er eftermiddag, så kollegaer og andre kirkers organister kan komme, hvis de vil. Næstsidste er den 2. juni kl. 10.30, hvor Broagers nye organist, Frederik Quintus Bak, bliver indsat i jobbet.

-I har skiftet organist, menighedsrådet siger kollektivt farvel. Sognepræsten forlader byen. Hvad er der galt med Broager Kirke?

-Jeg synes ikke, det er noget galt med Broager Kirke. Vores tidligere organist var ansat 60 procent og fik et bedre job tættere på forældrene. Menighedsrådet er trætte. Det må man sige. Og ved seneste valg følte flere sig presset til at tage fire år mere. Så det er et sammenfald af uheldige omstændigheder. Det er svært og et stort arbejde at være i menighedsrådet.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing