Stormturister og gloturister ved “Æ sparekashus”

I dag synes det tvivlsomt, om det bliver til fritidshus igen.

Et nyt ord har fundet vej til den danske ordbog “STORMTURIST”

Her i Skeldekobbel har vi i den sidste uge haft en voldsom trafik på den
smalle vej, som fører hele vejen ned forbi Kobbelskoven til kysten. — STORMTURISTER eller GLOTURISTER
Store flotte biler, som adskiller sig betydelig fra de små ydmyge biler vi, som bor i Skeldekobbel, har.
Teslaer og SUV biler i alle afskygninger, som har svært ved at passere hinanden på vor smalle vej.
Alle skal ned og se om det nu kan passe, hvad de har set på de sociale medier. Et hus, som er skvattet i vandet.
Det fik mig til at skrive lidt om det krakelerede hus ved enden af vejen, bemærker Carl Jürgen Bock, tidligere
formand og nu æresmedlem af Lokalhistorisk forening for Broagerland.

Da ”æ Sparekashus” røg i vandet

Århundredets stormflod bliver stormen med dets højvande den 20 – 22. oktober 2023 kaldt. Jovist, det var voldsomt. Sidst det var så voldsomt her på egnen var den 31 december 1904. Mange mindre stormfloder har vi været vidne til siden. Det er dog alt ikke at sammenligne med stormfloden den 13. november 1872, hvor 40 huse alene på Broagerland blev offer for vandmasserne.

Denne gang gik det hårdt ud over mange sommerhuse i de kystnære områder som Vemmingbund.

Værst gik det dog ud over fritidshuset Skeldekobbel 45.

Der har de sidste dage været megen ”blæst” i pressen og de sociale medier om det lille idylliske hus i vandkanten. Sågar Tv 2 News var forbi og stillede mange kloge spørgsmål til flere ”stormturister”.

Det lille hus i vandkanten ved enden af Skeldekobbel måtte lade livet natten til den 22. oktober. Huset var i et halvt år forinden sat til salg for 3,6 mil. Ejendomsvudering er eller var på 850 000. Nu er det kun en omgang skrot til nul og nix. Og grunden er næsten halveret.

Det er langt fra første gang der er bud efter huset. I den tid jeg husker og det er immervæk 75 år jeg bevidst har kunne følge med i, hvad der i tidens løb er sket nede ved ”æ Sparekashus”.

Huset er 101 gammelt. Bygget i 1921/22 af Peter Kock, som familiens fritids- og badehus. Det var inden kommunesammenlægning til Broager Kommune og uden megen bøvl med byggetilladelser. Peter Kock jun. som han kaldte sig selv var indehaver af Materialistforretningen, Perlegade 25, i Perlegadekrydset. Peter Kocks forretningsområder var Foto-Specialafdeling, Drogeri, Parfume og Sygeplejeartikler.

Peter Kock døde ganske ung i 1949 kun 52 år gammel.

 

Strandhuset blev kort efter overtaget af Sønderborg Bys Sparekasse.

Det blev nu brugt som feriebolig for Sparekassens personale. Heraf navnet, som vi her i Skeldekobbel altid og kun brugte, ”æ Sparekashus”.

Ved Nytårsstormen 1978/79 var huset lige som flere gange før ved at skvatte i vandet.

Sparekassen solgte huset for et mindre beløb til major Leif Simonsen, som boede i Kobbelhuset, – det gule hus bagved.

Kort efter overtog Ole Hansen (Smøl) huset for at reparere det og forstærke murværket ud mod vandet.

Ole har efter kort tid solgt huset videre. Det havde nu flere ejere for korte perioder op gennem 80erne, som jeg ikke har helt styr på. I lange perioder blev huset lejet ud på ugebasis til især tyskere. I slut halvfemserne var ejeren Skovrider Peter Crois Møller. Peter havde jeg et godt forhold til da jeg i den tid var skovopsynsmand i Kobbelskoven. Det blev udlejet på ugebasis. De mest spændende lejere fra den tid var Punktrockgruppen ”Tote Hosen”. Gruppen holdt ferie og seminar i huset.

Peter forstærkede bolværket ud mod vandet samt foretog en del forbedringer i huset inden han solgte det videre. De sidste og nuværende ejere har haft det i 12-13 år.

De har brugt en masse kræfter på at få huset til at se pænt ud. Men det blev det jo ikke større af, ej heller kom det længere væk fra vandkanten, som de sidste mange år kom faretruende tæt på med en formindskelse af grunden.

Da jeg var dreng i slut fyrrene og begyndelsen af halvtresserne var der en bred strand foran huset. Vi legede og badede dernede. Der var sågar et grønt område foran til højre, når man kom ned ad vejen. Vejen gik helt ned til stranden. Fiskerne Duus kørte ned ad vejen med deres håndtrukne vogn, hvorpå de transporterede deres fiskeredskaber. Vi kunne cykle hele vejen ned. Der var en bro, hvorfra vi kunne bade og hvor fiskerne Kedde Duus jun. og Kedde Duus sen. havde deres lille fiskerbåd liggende. De røgtede deres garn på det grønne areal neden foran Sparekassehuset.

                                                                                            Sønderborg Bys Sparekasse Jernbanegade 35, som blev til Sparekassen Sønderjylland og senere Sydbank.  

Fra familie Kocks Gravsted Sct. Maries Kirkegård. Bemærk indskriften er på tysk. Kock familien var og er del af det tyske mindretal.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing