En rigtig øv-situation for alle

Både Museum Sønderjylland og de frivillige omkring Cathrinesminde Teglværk sidder næsten bogstaveligt talt og bider negle omkring teglværkets fremtid. Rigtig meget afhænger nemlig af, hvad der bliver afsat af penge i finansloven.

Spændingen er, om der bliver afsat midler til, at museet på Broagerland kan genåbne næste år.

-Der er to uafklarede forhold. Finansloven, når det gælder 2024, og museumsreformen, hvor én af modellerne i regeringens forhandlinger desværre viser, at Museum Sønderjylland står til at miste 20-25 mio. kr. om året, oplyser museumsdirektør Axel Johnsen.

I mandags drøftede museumsdirektøren og de frivillige ved et møde på Broagerhus situationen. Og nåede frem til, at de frivillige bruger de kommende uger til at snakke om mulighederne for opbakning i 2024. Og så mødes parterne igen i januar, når finansloven er vedtaget og situationen for Cathrinesminde Teglværk kan afklares for 2024.

-Jeg glæder mig over, at de frivillige lykkedes med at byde på Levende Teglværk i sommer, selvom museet var lukket. Jeg tror på, at netop den aktivitet vil blive gennemført af de frivillige, uanset finanslov. Men.

Fra mødet mellem Museum Sønderjylland og de frivillige omkring Catrhrinesminde Teglværk. (Foto: Finn Wogensen).,

Der er jo et bredt ønske om, at vi sammen gerne vil mere. Et museum skal ikke kun holde åbent. Det skal byde på både foredrag og udstillinger, og lige nu er det meget usikkert, om vi kommer til at genåbne helt eller delvist, siger Axel Johnsen.

Hvor meget har museum Sønderjylland sparet ved at holde lukket i år?

Vi har i høj grad kunnet spare på aktiviteterne. Og har ikke lavet udstillinger ved lige eller lavet nye, og har ikke gjort rent. Dermed har vi sparet 2-3 årsværk. Besøgstallet giver sædvanligvis en indtægt svarende til lønnen til personen i billetsalget, siger Axel Johnsen, som allerede tilbage i maj i øvrigt søgte regeringen om at forhøje det årlige tilskud til Museum Sønderjylland med baggrund i inflation og udhuling af tilskuddet.

Det ser øv ud. Men måske skal det være skidt, før det igen bliver godt…

-Jeg gik fra mødet på Broagerhus med en rigtig god forståelse og en god oplevelse af samarbejdsånd. Vi står alle sammen om et ønske om at få så meget godt ud af situationen som muligt, siger han.

Christel Leindecker, formand for Broager Udviklingsforum, og museumsdirektør Axel Johnsen. (foto: Finn Wogensen).

 

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing