Af Kaj Østergaard
I de senere år er der udkommet mange bøger om grænselandet. Jeg har udvalgt nogle bøger, som har sat sig spor i mit sind.
Bøgerne handler om grænselandet på begge sider af Flensborg Fjord.
Jeg giver nogle bonusinformationer, som kan inspirere til at udforske grænselandet, efter at man har læst bøgerne – eller inden.
Med parasol og pensel – Egernsund, den glemte kunstnerkoloni
I slutningen af 1800-tallet opstod der en kunstnerkoloni i Egernsund, som havde sin storhedstid fra 1880 til 1910, for at blive opløst omkring Genforeningen i 1920.
Mange af kunstnerne ankom til Egernsund med dampskibe, og var tiltrukket af fjordlandskabet, fiskerne og de mange teglværker i området.
De var friluftsmalere, som tog rundt i landskabet med deres staffelier, og lavede skitser og malerier.
I 2016 fik kunstnerkolonien en revival, da Brundlund Slot i Aabenraa opsatte nogle tomme rammer i Egernsund, sammen med en kopi af malerierne, så man kunne se et ”før og nu” motiv.
Samtidig viste Brundlund Slot en udstilling om kunstnerkolonien i Egernsund med over 60 malerier, hvor halvdelen var lånt fra Flensborgs kunstmuseum ”Museumsberg”.
Til udstillingen blev der udgivet den flotte bog ”Med parasol og pensel – Egernsund, den glemte kunstnerkoloni”, med tekst og mange flotte foto af malerierne.
På Museumsberg i Flensborg indgår nogle af malerierne i den faste udstilling. Et af malerierne viser lodsen Kronika, Egernsund som er oldefar til Christian Kronika, Broager.
Den 13.august kl.11.30 arrangerer Museumsberg en guidet rundvisning om Kunstnerkolonien i Egernsund.
Karsten Skov
I 2013 udgav Broagerforfatteren Karsten Skov bogen Knacker, der var inspireret af en historie fra Skovbyballe på Sydals under 1. Verdenskrig.
En dansk soldat deserterede fra krigen, hvor han var udsendt sammen med 30.000 andre sønderjyder til den tyske hær, og gemte sig på loftet i sit eget hus.
Knacker blev meget læst og rost, specielt her i Sønderjylland, og gav inspiration til filmen ”I krig og kærlighed”, der fik premiere i 2018.
Gennembrud med bogen Enkeland
I 2018 kom den svære toer fra Karsten Skov – Enkeland, som igen var inspireret af en sand historie fra 1. Verdenskrig.
Her var handlingen henlagt til Broagerland, hvor man følger dagliglivet for dansksindede Sille Laukam, mens manden Traugott er sendt til skyttegravene i Frankrig for den tyske hær.
Enkeland blev et gennembrud for Karsten Skov – nu også som en flittig foredragsholder.
Bogen dannede baggrund for egnsspillet ”Enkeland”, der blev opført på Cathrinesminde Teglværk i 2022.
Under samme måne
Karsten Skov udsendte bogen ”Under samme måned” i år 2020 efter samme opskrift – nemlig en sand historie – denne gang fra 2. Verdenskrig.
I ”Under samme måne” følger man pigen Erika og moderen Gertrud, der flygter fra Königsberg i den tidligere tyske provins Østpreussen i de sidste hektiske måneder af 2. Verdenskrig.
Königsberg hedder i dag Kaliningrad og er en russisk eksklave.
Erika og moderen ankommer til Gotenhafen ved Østersøen, hvor de kommer for sent til flygtningeskibet Wilhelm Gustloff – til deres held!
Wilhelm Gustloff blev kort efter afgang ramt af 3 torpedoer fra den sovjetiske ubåd S-13 og sank derefter.
Da alt var kaotisk i denne tid, skønnes det at Wilhelm Gustloff sejlede med 5.000 – 10.000 passagerer, og kun 1239 passagerer blev reddet.
Erika og moderen var heldige at sejle med en isbryder fra Gotenhafen til Swinemünde og derefter med tog til Slesvig-Holsten.
De ankommer senere til Sønderborg, og har nogle rolige måneder, hvor Erika også oplever kærligheden til Carl fra det tyske mindretal.
Efter Tysklands kapitulation i maj 1945 sendes Erika og moderen til flygtningelejren i Oksbøl i Vestjylland der husede 35.000 flygtninge som en by i byen!
Slutningen af denne utrolige flygtninge- og kærlighedshistorie skal ikke røbes her.
Karsten Skov nåede at snakke med virkelighedens Erika og Carl i 2016 og fik her fortalt deres historie, inden at Erika døde senere på året.
Under samme måne er højaktuel efter Ruslands invasion af Ukraine, som er et deja- vu til 2.Verdenskrig.
På det nye museum Flugt i Oksbøl, der er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels, kan man gå i fodsporene efter flygtningelejren. Ved siden af museet ligger den gamle kirkegård, hvor 1796 tyske flygtninge ligger begravet.
Hans Christian Davidsen
Hans Christian Davidsen er kulturredaktør ved Flensborg Avis, og udsendte i 2019 bogen ”Danmark syd for grænsen”, samt bogen ”nazisternes sidste tilflugt – maj 1945” i 2022.
Han udgav i 2021 den roste bog ”Forelsket i Flensborg” som er insidertips fra grænsebyen.
Hans Christian Davidsen kender hver en købmands- og baggård i Flensborg, og i bogen fører han læseren med rundt på en byvandring i Flensborg.
I et af kapitlerne fortæller han om de mange flygtninge der kom til Flensborg fra Østpreussen i 1945. På 2 år voksede indbyggertallet i Flensborg med 48.000 indbyggere!
Der findes mange spor efter denne tidslomme i Flensborg, f.eks. Swinemünder Strasse i bydelen Fruelund.
Se Flensborg fra tårnets top
Fra den 16 juni og frem til den 1. september sejler den nye cykelfærge ”Tjalfe” fra Egernsund til Langballigau.
I samme periode sejler den gamle cykelfærge ”Rødsand” fra Egernsund til Flensborg via Sønderhav – dog kun fredag og lørdag.
I Flensborg kan det anbefales at besøge den gamle kirkegård, Museumsberg og Christiansenpark, der ligger tæt sammen ved havnen og gågaden.
Siden 2019 har hele dette område gennemgået en stor renovering til omkring 9 millioner Euro, og forventes at være helt færdig til september.
I parken er der netop taget et nyt stort springvand i brug.
På den gamle kirkegård kan man se de gamle danske krigergrave og høre om Istedløven stadig kan brøle!
Ved Christiansenparken ligger Museumsberg med 2 museer. Hans Christiansen- haus er kunstmuseum med bl.a. Emil Nolde, Egernsund malerne og Pariserværelset fra verdensudstillingen i Paris i år 1900.
Heinrich Sauermann hus er et kulturhistorisk hus med bondestuer og en stor møbelsamling.
Fra den vestlige side af havnen går kaptajnsruten over til den østlige side, hvor man kan opleve små gader med en fin udsigt. Ren stokroseidyl!
Her ligger også Volkspark, med et vandtårn som man kan gå op i, og se Flensborg fra tårnets top.
God Søndag!
© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing