Broager.dk

I.P. i baronens seng – et tilbageblik

Tekst Kaj Østergaard – Fotos: Finn Wogensen og Kaj Østergaard.

Lørdag den 22. april blev en festlig og farverig dag i Broager, som vil gå over i Broagerlands historie.

Anledningen var fejringen af 150-året for I.P. Nielsens fødsel som en lille bondedreng i Tybjærglille på Sjælland.

I lang tid har initiativtagerne, tidligere minister Frode Sørensen, Sønderborg og tidligere borgmester i Gråsten Bendt Olesen, knoklet for at skaffe penge til at opstille en buste af I.P. Nielsen i byparken i Broager, som er lavet af kunstneren Vibeke Fonnesberg, Sønderborg.

Sammen med Broagerlands Lokalarkiv, Lokalhistorisk Forening for Broagerland, Broager Brandværn, Menighedsrådet, Sønderborg Kommunes Vej- og Park og mange frivillige hjælpere, lykkedes det at skabe et fantastisk program for afsløringen af busten.

At det tilmed skete i det flotteste solskinsvejr, med tusindvis af farvestrålende blomster og dannebrog der vejede omkring byparken, må tilskrives de højere magter.

Om formiddag blev der lagt to buketter på I.P. Nielsens gravsted på kirkegården i Broager, af Sønderjydsk Hjælpefond sammen med I.P. Nielsen Fonden og Lokalhistorisk Forening for Broagerland sammen med Broagerlands Lokalarkiv.

Kronen på værket

Kronen på værket var, da protektor for I.P. Nielsen Fonden, prinsesse Benedikte havde meldt sin ankomst til byparken i krone 415 kl. 13.45.

Hun havde ønsket, at Broager Brandværns Pibes and Drums spillede når hun ankom, og modtog blomster af blomsterpigen Lea Tubach.

Der var god karma i parken på dette tidspunkt, især af beboere og ansatte fra Plejecenteret i Broager, som havde indtaget 1. parket.

Afsløringen af busten skete med kendermine af prinsesse Benedikte, omkranset af talerne Frode Sørensen, borgmester Erik Lauritzen, I.P´s oldebarn Anders Caspersen og fhv. minister og folketingsmedlem Benny Engelbrecht der spillede en sang på guitar. Desværre måtte kunstneren Vibeke Fonnesberg melde forfald grundet sygdom.

Denne minderige dag blev afrundet i byparken med sang af Sønderjysk Pigekor og Drengekors Spirekor – helt i tråd med ”Der kindervater” I.P. Nielsens ånd.

Mindeudstilling på Broagerhus

Næste destination for prinsesse Benedikte var Broagerhus, hvor Broagerlands Lokalarkiv har lavet en mindeudstilling om I.P. Nielsen.

Med på køreturen fra byparken til Broagerhus i krone 415 var arkivleder Orla Kristensen, der fungerede som en lokal google maps.

På Broagerhus blev prinsesse Benedikte modtaget på den røde løber af en lille velkomstkomite bestående af arkivleder Orla Kristensen, tovholderne Kaj Østergaard og Hannelore Zahn, formanden for Broagerhus Erik Krogh og Britt Enna.

Senere stødte Frode Sørensen, Anders Caspersen og hustru Ini Bing til, da al logistikken omkring byparken også skulle afvikles.

Prinsesse Benedikte i barndommens land

Prinsesse Benedikte blev ført rundt i udstillingen, hvor hun kom tilbage til barndommens land med erindringer fra I.P. Nielsens hjem ”Hytten” i Dynt Strand.

På vej fra Gråsten Slot til Dynt Strand erindrede hun også stoppested hos keramikeren Leo Enna i Dynt gamle skole, hvor de tre prinsesser lavede keramik som stadig findes i de kongelige gemakker.

Der var smil på læben, da prinsesse Benedikte så nogle satiretegninger fra Æ Rummelpot.

Til sidst så prinsesse Benedikte en film fra Danmarks Radio, hvor man kan se og høre I.P i levende live.

Denne film kommer fremadrettet til at indgå i Danmarks Radios Bonanza arkiv.

I mens indtog omkring 80 mennesker kaffe i det store lokale på Broagerhus, inden at offentligheden fik adgang til udstillingen.

Prinsesse Benedikte kunne nu forlade Broagerhus i krone 415 – et minde rigere.

Grande finale omkring I.P. Nielsen

Den 25. april 2023 holdt Lokalhistorisk Forening for Broagerland i samarbejde med Historisk Forening for Sønderjylland et foredrag på Broagerhus, hvor Frode Sørensen fortalte om hans bog ”Det røde hjørne”, der handler om I.P. Nielsen.

Mindeudstillingen på Broagerhus kan ses henover sommeren i arkivets åbningstid tirsdage 15-17 eller med en nøglebrik fra Broager, hvor man dog ikke kan se filmen.

Ønskes der andre tider, kan man kontakte Lokalarkivet i Broager.

Drømmer jeg, eller er jeg vågen?

De seneste par år er I.P. Nielsen nærmest blevet levendegjort med en masse aktiviteter og initiativer.

Nu står han i byparken og kigger ud på et flot blomsterhav, og må tænke som den fattige bonde i Ludvig Holbergs komedie ”Jeppe på bjerget” da han vågner i baronens seng:

” Drømmer jeg, eller er jeg vågen?”

I anledning af at  I.P. Nielsens blev født for 150 år siden og fik en buste rejst i parken, blev der også lagt blomster ved mindestenen på Broager kirkegård.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing