Broager.dk

Nu vil man jo have køerne slået ihjel…

En god stemning og stor tilfredshed med oste fra Naturmælk.

Af Kristian Pallesen

Frode Lehmann, Stensigmose på Broagerland, er da ærgerlig over, at Brugser i Sønderjylland ikke længere sælger Naturmælk i butikken. – Men sådan er det, sagde han i aften torsdag på Broagerhus, hvor han med et foredrag om økologi og Naturmælk satte sæson-punktum for ”de fem onsdage” med ca. 60 fremmødte.

Forklaringen på det er tilsyneladende, at Arla nu kræver mere for at tage Naturmælk med i deres grønne kasser, og så mener butikkerne, at Naturmælk bliver for dyr til, at forbrugerne vil betale prisen.

Den største del af produktionen fra Naturmælk i Sønderjylland bliver kørt til Sjælland. – Og op til 40 procent sælger vi til restauranter, fortalte Frode Lehmann, som er tidligere mangeårig formand for Naturmælk – og som derfor også havde osteprøver med til stor begejstring for de fremmødte. Vil man købe oste og andre produkter fra Naturmælk fra mejeriet, bør det kunne ske i Føtex eller Bilka – og i Menu, oplyste han.

-Og butikken ved mejeriet ligger ikke så langt væk, når I alligevel kører til Fleggaard for at købe bajere, bemærkede Frode Lehmann, som også havde en lidt bidende bemærkning til overs for hele debatten om CO2 afgifter til landbruget. – Nu vil man jo have køerne slået ihjel, så vi kan fortsætte med at rejse til Mallorca tre gange om året!

-Man diskuterer jo, hvad bæredygtighed med. Det er forholdsvis enkelt og handler om, at man ikke hindrer sine efterkommere i at leve deres liv!

Frode Lehmann fortalte også om holdningen til økologisk mælk tilbage i slutningen af 80’erne. Dengang var forventningen, at 2-5 procent af befolkningen ville købe økologisk. Den prognose er gjort til skamme. Men fortsat er det som nævnt på Sjælland og især København, at Naturmælk har den største afsætning.

Siden 1. januar 2006 har Stensigmose produceret økologisk mælk, og indavl undgås uden problemer i dag, hvor man kan bestille kønsbestemt tyresæd. Så der bliver ikke slået kalve ihjel, fordi de måtte have et forkert køn i forhold til produktionen.

De økologiske køer bliver sendt ud på marken første gang i år den søndag den 14. april kl. 12, hvor Stensigmose sædvanligvis som den eneste økologiske mælkeproducent i området tiltrækker et tusindtalligt publikum.

Broager.dk

Broager.dk er er et digitalt samlingssted for borgerne i byen og på Broagerland.

Følg med

© 2024 Broager – Designet af Aveo web&marketing